Prima paginăActualitateRoman

Polițişti reclamați pentru abuz

Dimensiune text

Pe numele a doi agenţi de poliţie s-a făcut plângere penală pentru purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cel care a făcut plângerea este acuzat într-un caz de ultraj. Incidentul a avut loc în sediul Poliţiei Locale. Certificatul medico-legal care să probeze violențe fizice nu a fost scos deoarece medicul legist era arestat pentru luare de mită.

Un bărbat din Roman, care a fost trimis în judecată pentru ultraj, a făcut plângere penală împotriva poliţiştilor pentru purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Fapta de ultraj a avut loc la început lunii aprilie şi, în această cauză, există doi acuzaţi. Cazul a fost intens dezbătut de presă după ce unul dintre poliţiştii implicaţi – agentul Ioan Cănărău – a intrat în greva foamei în faţa Poliţiei Roman, pe motiv că superiorii săi nu au vrut să înregistreze cazul de ultraj.

Pe data de 8 aprilie, în jurul orei 21.30, o patrulă a Poliţiei Locale a intervenit să aplaneze un conflict spontan iscat între câţiva muncitori care lucrau la realizarea unor marcaje stradale în zona Favorit şi doi bărbaţi ce tocmai ieşiseră dintr-un bar. Cei doi romaşcani – Nicolae B. şi Constantin N. – aflaţi în stare de ebrietate, se certau cu muncitorii de la marcaje din cauză că maşina echipei de lucru blocase autoturismul lui Constantin N. Petrecăreţii aşteptau ca soţia lui Constantin N. să vină şi să-i ducă acasă, dar şi-au dat seama că şoferiţa nu ar fi avut pe unde ieşi. Discuţia în contradictoriu s-a amplificat, iar o patrulă a Poliţiei Locale a intervenit pentru a calma lucrurile. Numai că efectul a fost exact invers, situaţia s-a inflamat şi mai mult, Constantin N. şi Nicolae B. fiind foarte vocali. Până la urmă, poliţiştii locali au vrut să-i imobilizeze. Unul dintre scandalagii a fost imobilizat cu ajutorul unui trecător şi a fost băgat în maşina Poliţiei Locale, iar pentru al doilea poliţiştii locali au chemat întăriri: o patrulă a Poliţiei municipiului Roman. Din declaraţiile celor implicaţi reiese faptul că la apel au răspuns agentul Ioan Cănărău şi agentul Gheorghe Varganici. Agenţii de poliţie l-au imobilizat şi pe cel de-al doilea bărbat, apoi au plecat cu toţii la sediul Poliţiei Locale Roman.

De aici, cele două părţi implicate au, fiecare, propria versiune. Poliţiştii susţin că bărbaţii au fost ţinuţi încătuşaţi din cauză că erau violenţi şi Nicolae B. s-a lovit singur cu capul de un perete de rigips, făcând o gaură în perete. Atât Constantin N., cât şi Nicolae B. ar fi încercat „să-i lovească pe poliţişti cu picioarele”. Scandalul ar fi durat aproximativ trei ore şi jumătate, până în jurul orei 1.00, când a ajuns la sediul Poliţiei Locale un ofiţer din cadrul Poliţiei municipiului Roman, la solicitarea agenţilor de poliţie. Atât poliţiştii locali, cât şi cei din cadrul Poliţiei municipiului Roman susţin că au fost înjuraţi şi ameninţaţi cu acte de violenţă, atât ei, cât şi familiile lor, „fapt ce a indus o stare de teamă”.

De cealaltă parte, bărbaţii suţin că au fost agresaţi fizic şi că Ioan Cănărău îi provoca şi înregistra cu telefonul mobil doar ceea ce îi convenea lui. „L-am văzut pe Nicolae B. că era foarte agitat şi, ca să se potolească, poliţiştii care erau acolo l-au «bumbăcit», adică l-au lovit la faţă. Poliţiştii m-au lovit şi pe mine”, a declarat Constantin N. în faţa magistraţilor romaşcani. Nicolae B. susţine că i s-a pus gluga pe cap, să nu poată vedea ce se întâmplă în jurul lui, şi că, apoi, a fost lovit cu pumnii, apoi a fost trântit la pământ şi cineva i-a pus piciorul pe cap. Nicolae B. susţine că „starea de temere” reclamată de poliţişti este nefondată, pentru că el le-a spus oamenilor legii că se vor mai întâlni prin oraş, fapt care s-a petrecut la câteva zile după incident, când Nicolae B. şi agentul Varganici s-au întâlnit prin oraş şi „nu s-a întâmplat nimic”.

La câteva săptămâni după incident, Ioan Cănărău a făcut greva foamei pentru câteva zile, pe motiv că superiorii săi nu au înregistrat fapta ca ultraj. Ulterior, opt ofiţeri din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost cercetaţi prealabil de reprezentanţi ai Direcţiei de Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), dar cercetarea s-a întrerupt deoarece Curtea Constituţională a României a constatat că articolele din Legea privind statutul poliţistului, prin care se reglemenează procedura cercetării prealabile, sunt neconstituţionale.

Dosarul de ultraj se judecă acum la Judecătoria Roman. În acelaşi timp, îşi urmează cursul şi plângerea penală formulată de Constantin N. împotriva lui Ioan Cănărău şi a lui Gheorghe Varganici, plângere în care cei doi agenţi de poliţie sunt acuzaţi de purtare abuzivă şi de lipsire de libertate în mod ilegal. Constantin N. a ajuns, în noaptea cu pricina, de la Poliţia Locală la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, pentru îngrijiri medicale. Însă nu a putut să scoată certificat medico-legal, din cauză că medicul legist fusese arestat pentru luare de mită.

COMENTARII

WORDPRESS: 0