HomeActualitateRoman

Polițist decorat de preşedintele Iohannis

Agentul-şef adjunct Claudiu Panaite a fost decorat prin decret prezidenţial. El este agent în cadrul Poliţiei Rutiere Roman din 2006. Claudiu Panaite a intrat în Poliţie în 2003, atras de meserie şi de principiile profesiei. Anul acesta, Claudiu Panaite a fost decorat prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis. 

Claudiu PanaiteDă mâna bărbăteşte şi vorbeşte scurt, fără introduceri şi fără „înflorituri”. Uneori îşi caută cuvintele, ca un şcolar prins cu lecţia neînvăţată, dar nu pentru că nu ştie, ci pentru că nu vrea să spună multe. Aşa cum se caracterizează, dar şi după l-au descris colegii sau şefii, agentul-şef adjunct Claudiu Constantin Panaite este omul faptelor. Pentru mulţi şoferi, Claudiu Panaite este poliţistul care le face semn să tragă pe dreapta atunci când una sau mai multe prevederi din Codul Rutier nu sunt respectate în trafic. Anul acesta, Claudiu Panaite a fost decorat, prin decret al preşedintelui Klaus Iohannis, cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă”, clasa a III-a, cu însemn pentru civili. Împreună cu el, au mai fost decoraţi, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, alţi trei colegi şi o colegă. Decorarea poliţiştilor de preşedintele României a fost făcută la propunerea conducerii Ministerului de Interne, care, la rându-i, a primit propunerile de la şefii din teritoriu.

„Făceam patrulare pe jos, kilometri întregi”

Claudiu Panaite a îmbrăcat haina de poliţist în anul 2003. A intrat în sistem ca angajat din sursă externă. „Mi-a plăcut mereu meseria de poliţist. Sunt un om care apreciază ordinea şi disciplina. De aceea, atunci când am avut ocazia, am dat examen şi am intrat în Poliţie”, afirmă Claudiu Panaite.

Ucenicia în această profesie şi-a făcut-o, timp de trei ani, la două posturi de Poliţie Rurală: la Bodeşti şi la Trifeşti. „Acolo se face muncă de poliţie adevărată. La un post de poliţie faci de toate: patrulări de zi şi de noapte, muncă de evidenţă a persoanelor, cercetări penale şi multe altele. Când eram eu poliţist, în mediul rural nu existau maşini pentru posturile de poliţie. Și făceam patrulare pe jos, kilometri întregi, sau mergeam cu bicicleta. A fost o perioadă dificilă, departe de familie, dar am învăţat multe”, povesteşte Claudiu Panaite.

Actualul agent-şef adjunct din cadrul Biroului Rutier Roman îşi aminteşte şi de momentele mai puţin plăcute în care a trebuit să intervină: incendiul unei fabrici de mobilă din Bodeşti, cu pericol de explozie din cauza lacurilor depozitate acolo, sau de două autocare cu pasageri răsturnate, iarna, în zona Oşlobeni. Atunci, el şi colegul de la post au înotat prin zăpadă aproape cinci kilometri pentru a ajunge la călători şi pentru a le acorda primul ajutor.

La începutul anului 2004, Claudiu Panaite a ajutat-o pe Sofia Vicoveanca să iasă din impas, în încercarea de a ajunge la un concert în Iaşi: „Era în seara de 23 spre 24 ianuarie 2004. Maşina cu care circula doamna Vicoveanca a rămas înzăpezită. Noi, cei care eram atunci la post, am intervenit şi am făcut tot ce am putut pentru ca să poată ajunge la Iaşi. A fost nevoită să se întoarcă din drum, dar ştiu că a ajuns acolo unde trebuia să cânte”.

„Dacă nu-ţi place meseria, nu ai ce căuta aici”

Claudiu PanaiteDespre cea mai recentă recunoaştere a muncii sale vorbeşte cu modestie: „Este o satisfacţie când văd că munca mea este apreciată. E o mulţumire sufletească, mai ales că noi, poliţiştii care facem teren, suntem cei mai expuşi, cei mai văzuţi şi cei mai blamaţi. Eu mi-am făcut doar datoria, în toţi aceşti ani. Meseria aceasta este destul de grea şi, dacă nu-ţi place, nu ai ce căuta aici”.

Înmânarea decoraţiei s-a făcut la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa ministrului Gabriel Oprea şi a tuturor şefilor de arme. Totul a fost „în fugă şi obositor”, dar marea bucurie a fost acasă, când poliţistul a văzut mândria din ochii copilului său, care îl aştepta cu nerăbdare să-i arate medalia.

Prevenţia, cea mai bună atitudine în trafic

Claudiu Panaite şi-ar dori ca participanţii la trafic să aibă, cu toţii, o conduită preventivă, pentru a fi evitate evenimentele nedorite: „Latura preventivă poate salva o viaţă. Am observat că mulţi dintre participanţii la trafic nu merg preventiv, nu sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în jur. Aici vorbesc şi de şoferi, şi de pietoni, şi de biciclişti, şi de căruţaşi. Iar la cei care nu sunt şoferi mai apare şi problema că nu au educaţie rutieră. Vezi pietoni care traversează fără să se asigure, fără să conştientizeze că o maşină nu poate opri în câţiva metri. Unii ajung la spital şi, când îi întrebi ce s-a întâmplat, nu ştiu să-ţi spună. Ar trebui o legislaţie mai bună”.

Claudiu PanaiteO altă problemă a şoferilor şi a altor participanţi la trafic este consumul de alcool. Poliţiştii rutieri aplică, încă, destul de multe sancţiuni din acest motiv. Unii conştientizează, dar sunt şoferi care au fost prinşi de poliţişti chiar şi de cinci ori conducând băuţi.

Claudiu Panaite spune că poliţiştii rutieri nu-şi merită renumele printre conducătorii auto: „În raport cu şoferii verificaţi sau cu cei care încalcă normele rutiere, foarte puţini sunt cei sancţionaţi. Când opresc pe cineva, mai primesc şi replici de genul: «Pe ceilalţi nu-i vedeţi, doar pe mine». Dar le explic că fiecăruia îi vine rândul, la un moment dat, dacă greşeşte. Zilnic, opresc conducători auto cărora le dau doar sfaturi. Îi trag pe dreapta, le spun ce au greşit şi le urez o zi bună. Unora nu le vine să creadă, dar Poliţia Rutieră nu dă doar amenzi, face şi prevenţie”.

În nouă ani de Poliţie Rutieră, Claudiu Panaite a avut parte şi de şoferi cu simţul umorului. Unul dintre ei a scris pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei: „Recunosc, regret fapta şi mă gândesc la alta”. Dar au fost şi momente mai tensionate, cum s-a întâmplat în 2014, când el şi Ciprian Dominte l-au oprit în trafic pe Florin Homea, zis „Mijalău”, şi au descoperit în maşina acestuia ţigări de contrabandă. Atunci, Claudiu Panaite a băgat mâna pe geamul deschis al portierei din stânga faţă, încercând să scoată cheia din contact. Doar că „Mijalău” a reuşit să plece de pe loc şi l-a târât pe poliţist pe o distanţă de aproximativ 50 de metri. Până la urmă, totul s-a terminat cu bine pentru poliţişti, datorită modului în care au intevenit şi a spiritului civic al unui cetăţean.

Claudiu Panaite nu este la prima recunoaştere a muncii sale. El a fost înaintat în grad înainte de termen şi a primit, de-a lungul anilor, felicitări şi mulţumiri din partea superiorilor săi. Aceste forme de recunoaştere se ataşează la dosarul profesional şi sunt importante pentru cei care le primesc, fiindcă, deşi nu sunt răsplătiţi material, ştiu că munca lor contează şi este apreciată.

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • Viorel 9 ani ago

    Felicitări Claudiu. Fă-ți meseria tot așa, și poate că și alți colegi de-ai tăi îți vor urma exemplul. În ceea ce privește disciplina în trafic este clar că suntem undeva departe de ceea ce ar trebui să fie și chiar dacă îi dai românului în fiecare zi câte un avertisment el tot nu pricepe și de fiecare dată te va întreba dacă a omorât pe cineva. În rest, numai RESPECT!!!

  • florin 9 ani ago

    Felicitarri!! Doar cei ce nu respecta legea sunt invidiosi, tine o tot asa Claudiu!!!

  • NICA GABRIEL 9 ani ago

    Felicitări!
    Mă bucur să aud că ai profesat în comuna mea natală, camarade!
    Comuna Trifești este locul unde te poți forma ca profesionist.
    Respect pentru polițiști devotați.
    Cms. șef NICA GABRIEL

  • panadan 9 ani ago

    Felicitări ! Se pare ca efortul unora de a implementa civilizatia începe să fie recunoscut. Nu este usor sa lucrezi cu tot felul de români „descurcareti”.Cât despre critici, doar cei care nu muncesc nu prea gresesc.