HomeSocialSanatate

Piscina cu apă sărată din Barticeşti, investiţie unicat în judeţ

La Barticeşti a fost inaugurată o piscină exterioară cu apă sărată. Investiţia aparţine Fundaţiei „Speranţa bolnavilor”, din localitate, şi a costat peste 60 de mii de euro. Clienţii piscinei beneficiază de hidroterapie şi de masaj.

Miercuri, 31 iulie, Fundaţia „Speranţa bolnavilor” din Barticeşti a inaugurat o  investiţie unicat în zonă. Este vorba de o piscină exterioară cu apă sărată, unică în judeţ. La eveniment au participat episcopii romano-catolici de Iaşi, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, prefectul judeţului, George Lazăr, primarul comunei Boteşti, Georgeta Blaj, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, medicul Dan Morenciu, preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, medicul Magda Spânoiu, dar şi numeroşi medici şi invitaţi.

„Pentru noi, cei care lucrăm în cadrul fundaţiei, este un moment de bucurie şi împlinire după inagurarea, în urmă cu aproape doi ani, a bazei de piscina01recuperare din cadrul spitalului. Încă de atunci, ne-am dorit să facem un pas în plus, mai ales pe perioada verii, pentru cei care doresc să beneficieze de proprietăţile apei sărate. Au fost mulţi cei cu care am colaborat şi ne-au sprijinit pentru aceasta investiţie. Valoarea estimată este între 60 şi 70 de mii de euro”, a precizat părintele Mihai Budău, directorul spitalului din Barticeşti. „Iată că întregim o lucrare începută cu ani în urmă, cu o piscină care este dedicată atât problemelor de sănătate, cât şi momentelor de agrement. Ne vom ruga ca Dumnezeu să-i ocrotească atât pe cei care vin aici, dar şi pe cei care lucrează în spital”, a spus PS Aurel Percă, responsabil de pastoraţia sanitară din cadrul Episcopiei de Iaşi.

Apa este adusă de la staţiunea Băile Sărata din Bacău, unde Episcopia de Iaşi are un izvor natural de apă sărată, iar salinitatea apei este de 28-30%. Piscina are o lungime de 20 de metri, o lăţime de zece metri, o adâncime care pleacă de la 1,3 metri şi ajunge la doi metri, iar capacitatea este de aproximativ 330 de metri cubi de apă. Piscina a fost proiectat şi construită de către firma Andos Com, iar lucrările au început în jurul datei de 15 aprilie. Aparatura a fost procurată de către firma Stil Plast, din Bacău.

piscina05„Mă bucur să văd că proiectele începute aici se realizează. Este o etapă din gândirea părintelui Budău. E un pas înainte, pentru că părintele Budău are şi un proiect pentru bolnavii aflaţi în fază terminală, proiect la care poate contribui şi biserica. Mă bucur şi îi felicit pe cei care au avut curaj şi s-au implicat într-un asemenea proiect”, a apreciat PS Petru Gherghel. La rândul său, prefectul George Lazăr a apreciat investiţia, cu atât mai mult cu cât ea a fost făcută în mediul rural, Fundaţia „Speranţa bolnavilor” fiind unica fundaţie de acest gen din ţară.

Intrarea la piscina va costa 20 de lei pe zi, însă copiii de până la şapte ani au acces gratuit. De asemenea, sunt disponbilie abonamente de zece zile, care costă 150 de lei şi de o lună de zile, care ajung la 250 de lei. „Este o investiţie foarte importantă, dacă ne gândim la sănătate şi la comunitatea de aici. E un centru care se adresează nu numai oamenilor din comuna Boteşti, ci tuturor celor din zona Romanului. Este o investiţie binevenită, care dovedeşte că unde se vrea se poate, indiferent că investiţia are loc în mediul rural sau urban. Doamna primar Georgeta Blaj a susţinut acest proiect şi a făcut toate diligenţele ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a spus prefectul George Lazăr. „Ne face o deosebită plăcere să participăm la aceste evenimente şi ne bucurăm că fundaţia vine mereu în sprijinul celor aflaţi în suferinţă. Sperăm ca această iniţiativă să dea idei şi altora”, a afirmat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • MINUNAT! Ştiu ce-i acolo deoarece la inaugurarea Centrului de recuperare, în urmă cu doi ani, am realizat un reportaj TV pe care l-am titrat, deloc întîmplător, „Europa de la Barticeşti” 🙂 Aştept ca acest exemplu să fie luat, dacă se poate cît mai curînd, şi de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului!

  • name 11 ani ago

    bravo lor! sunt botezat ortodox, dar am tot respectul pentru oamenii astia care fac ceva util pentru semenii lor. lasa ca noi construim piramida lui daniel exageratdefericitul si preaiubitoruldebani, ca sa dainuie peste secole si sa se mire generatiile urmatoare, cum ne miram si noi la piramidele din egipt.