În această perioadă, pompierii nemțeni desfășoară activități de pregătire a elevilor din școlile județului Neamț. Săptămâna trecută, elevi de la școlile din comunele Văleni, Dulcești, Ruginoasa, Brusturi și Dragănești au învățat reguli privind modul de comportare în diverse situații de urgență. „Cu această ocazie copiii au făcut cunoștință și cu membrii echipei pirotehnice, care le-au adus la cunoștință modul de comportare în cazul găsirii unor elemente de muniție”, precizează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Neamț.
Conform bilanțului activității ISU Neamț pe anul trecut, echipa de asanare pirotehnică, prin cele 89 de misiuni de cercetare, identificare, transport şi distrugere a muniţiilor rămase neexplodate din timpul războiului, a înlăturat în 2018 pericolul reprezentat de: 30 de proiectile de artilerie de diferite calibre; 87 de lovituri de aruncător de diferite calibre; nouă focoase diferite; 24 de grenade de mână; o mină; 2.090 de cartuşe de diferite calibre şi componente de armament şi muniţii. În cadrul acestor misiuni, s-a executat şi cercetarea pirotehnică a unei suprafeţe de peste 36.355 de metri pătrați.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
– să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;
– să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;
– să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
– să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
– să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
– să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.
Foto: ISU Neamț
Comentarii