Prima paginăNeamt

Pietoni inconștienți, amendați de polițiști

Dimensiune text

Peste o sută de pietoni au fost surprinși de polițiștii rutieri în timp ce-și puneau viața în pericol, traversînd prin locuri nepermise.

 

În perioada 15 – 17 iunie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pentru combaterea indisciplinei conducătorilor auto în ceea ce privește neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversare regulamentară, respectiv a indisciplinei pietonilor angajați în traversare prin loc nepermis.

În cadrul acțiunii, au fost aplicate 190 de sancțiuni contravenționale, din care 104 pentru traversare neregulamentară, și au fost reținute 31 de permise de conducere, pentru neacordare de prioritate pietonilor.

Conform normelor rutiere aplicabile pietonilor, prevăzute de Codul Rutier, pietonii sînt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stîngă a drumului, în direcția lor de mers. Cînd și acostamentul lipsește, pietonii sînt obligați să circule cît mai aproape de marginea din partea stîngă a părții carosabile, în direcția lor de mers. Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci cînd sînt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor. Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului a respectat prevederile legale privind circulația pe acel sector de drum. Nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 140 și 210 lei.

Acțiunile polițiștilor rutieri au avut drept scop reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, determinate de încălcarea normelor rutiere în ceea ce privește neacordarea priorității de trecere a pietonilor respectiv, traversarea neregulamentară a pietonilor, precum și conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor rutiere.

COMENTARII

WORDPRESS: 0