Prima paginăRoman

Pianiști romașcani pe meridianele lumii

Dimensiune text

Virtuozitatea micilor artiști pregătiți la Școala de Arte din Roman a fost răsplătită cu diplome și premii la concursuri internaționale.

 

Anul 2012 s-a dovedit unul generos cu micii artiști de la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman. „Talent au, muncă asiduă depun, seriozitate și responsabilitate au dovedit, de recunoaștere se bucură, astfel aș putea portretiza pianiștii de la clasa de care mă ocup, fie că sînt la început de drum ori au cîțiva ani de participare la concursuri de interpretare prestigioase„, a apreciat profesor Lia Voinea.

Cel mai convingător și elocvent exemplu este al deja consacratului pianist Andrei Preda (foto), elev în clasa a VI-a, răsplătit cu locul I la etapa din februarie a concursurilor școlare, cu diplomă de merit la festivalul ” Prietenii muzicii – Pro Piano-România”, tot în februarie, un loc I la Olimpiada de interpretare instrumentală-faza regională din martie și cu premiul al II-lea la ediția din martie a concursului „Carl Czerny”.
În luna iunie a obținut premiului I la concursul internațional „Lira de aur”-Suceava, apoi a luat premiul al II-lea la un concurs de aceeași anvergură de la Tulcea și, ulterior, la concursul internațional de interpretare de la Sibiu.

Andrei Preda confirmă valoarea școlii de pian de la Roman, el fiind urmat îndeaproape de Daniel Rudichi, elev în clasa a V-a, consacrat pe scenă cu un premiu al II-lea la etapa județeană din februarie. Micii artiști se bucură și de avantajul colaborării cu Fundația umanitar-culturală «Iulian Arcadie Trofin». Prin bunăvoința și pasiunea mentorului – cunoscut publicului și prin audițiile organizate la Budești-s-au organizat recitaluri cu participarea elevilor Ștefan Buzdugan, din clasa a IV-a, și Andrei Preda, din clasa a VI-a. Lor li s-a alăturat Daniel Rudichi, din clasa a V-a, la recitalul din iunie, de la Școala de Arte. Cele mai multe recitaluri au fost susținute, chiar și de mai multe ori pe lună, de Andrei Preda, invitat la Muzeul Unirii din Iași, la Primăria Roman, cu ocazia Olimpiadei Naționale de Tehnologie, la Zilele Romanului, la Școala 9 – în cadrul unui proiect Comenius sau la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iași. Măsura valorii pe care o au tinerii pianiști a fost dată în iunie, la un recital extraordinar susținut de Corina Barticel, Ștefan Buzdugan și Andrei Preda, alături de alți elevi din țară de la școli de arte, eveniment muzical prezentat de maestrul Iulian Trofin„, a adăugat profesor Lia Voinea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0