Prima paginăSocial

Petiție pentru desființarea asociațiilor de proprietari

Petiție pentru desființarea asociațiilor de proprietari

Dimensiune text

 

 

Un romașcan a lansat în mediul online o petiție prin care solicită desființarea asociațiilor de proprietari din Roman.  Chiar luna trecută, la Roman a avut loc o dezbatere publică pe tema modificării legii asociațiilor de proprietari. În Roman există 82 de asociații de proprietari, indiferent că vorbim de asociații organizate pentru o scară de bloc sau de cartier, cu sute de apartamente în administrare.

Asociațiile de proprietari funcționează în baza Legii 230 din 2007, actualizată prin Legea 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.  Un romașcan propune, pe site-ul petițineonline.com (https://www.petitieonline.com/desfintarea_asociatiilor_de_proprietari_din_roman), ca la Roman asociațiile de proprietari să fie desființate: „Romaşcanii solicită desfiinţarea Asociaţiilor de Proprietari din Roman. Fiecare scară de bloc va şti să îşi gestioneze curăţenia pe scară şi în jurul imobilului, iar utilităţile să fie plătite direct la furnizor. Statistica spune că 8 din 10 romaşcani sunt încărcaţi la factura lunară şi toţi romaşcanii sunt nemulţumiţi de modul de calcul şi salariile inutile pe care le ridică nişte persoane de la aceste asociaţii. Aşa cum cei care locuiesc la case au posibilitatea de a se gospodări singuri în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de apă şi salubritate, putând să îşi plătească individual facturile fără a fi nevoiţi să plătească salarii suplimentare (nejustificate) unor «angajaţi» ai unor Asociaţii de Proprietari şi fără a fi obligaţi să plătească pierderile «închipuite» a zeci de metri cubi de apă sau poate furturile altor locatari, aşa şi noi cei care locuim la bloc vrem să plătim doar ceea ce consumăm. Semnează, romaşcane!”.

Ce spune legea

Semnarea unei petiții online nu înseamnă și desființarea asociațiilor de proprietari. Și asta deoarece dreptul de asociere este garantat de stat, așadar Legea 230 stipulează clar că „datorită stării de indiviziune forţată, proprietarii au obligaţia să ia măsuri cu privire la drepturile şi obligaţiile comune ce le revin tuturor asupra proprietăţii comune. În acest scop, proprietarii se pot asocia în asociaţii de proprietari cu personalitate juridică”. Un drept, o obligație și o soluție, toate oferite de lege.

Petiționarul are dreptate când spune că, pentru economia fiecărei familii, se poate renunța la administrarea și, evident, plata salariilor celor din asociație. Fiecare își administrează singur apartamentul, iar de spațiile comune se pot înțelege cu vorba bună. Prin rotație se poate face curat pe casa scării, se pot face, cu bani puși la comun, reparațiile necesare.

Mai rău este ce se întâmplă când un singur cetățean din respectivul bloc nu vrea decât să-și plătească propriile cheltuieli, fără să-l mai intereseze ce se întâmplă înafara apartamentului. Și mai rău este ca acesta să nu vrea, de exemplu, să încheie contract cu operatorul de salubritate sau de servicii de apă-canal sau le încheie și nu plătește. La telefon, internet, gaz, totul este simplu, pentru că furnizorul îi taie serviciile. La ridicatul gunoiul e la fel, nu plătești, nu ți-l ia, dar vecinul tot va trebui să-l arunce undeva.

Când vine vorba de apă, pentru cei care locuiesc în blocuri unde nu există contorizare individuală, un vecin rău platnic va însemna deconectarea apei din exterior, deci la toate apartamentele. Asta nu înseamnă că, dacă există o asociație de proprietari în care unii nu-și plătesc gunoiul sau apa, nu se poate ajunge în aceeași situație prezentată mai sus, doar că șansele sunt un pic mai reduse, mai ales dacă cei care conduc asociația se zbat pentru recuperarea sumelor restante.

Asociația de proprietari este un „rău” necesar, când administratorii, președinții sau cenzorii nu își fac treaba. Când aceștia își fac treaba, pe salarii decente, asociația de proprietari este cel mai bun prieten al proprietarilor de apartamente. Din păcate, puțini proprietari citesc Legea 230 și înțeleg că viața la bloc „comportă multe aspecte”, printre care cel mai important este acela că sunt direct răspunzători de casa lor, dar în aceeași măsură de casa scării, subsol sau acoperiș, iar de cele mai multe ori cel mai bine înțeleg situația cetățenii care au locuit măcar o dată în viață la ultimul etaj și le-a curs apa prin tavan, iar asta a fost doar problema lor, nu și a celor de la celelalte etaje.

Pentru cei care nici nu participă la Adunările Generale, care se țin anual, în care se decid salarii și se propun soluții la probleme, o variantă ar fi angajarea unor societăți private care administrează blocurile. În marile orașe se încearcă o astfel de soluție, la fel cum se încearcă implementarea unor programe unice, online, care fac automat munca financiară a administratorului și care permite oricărui proprietar să vadă în timp real situația economică a asociației din care face parte, o transparentizare a activității care ar putea diminua din teama, oarecum firească, a cetățenilor, că „cineva” le încarcă facturile.

Proiect de modificare a Legii asociațiilor de proprietari

Un proiect legislativ de modificare a Legii asociațiilor de proprietari se află acum în dezbatere la Camera Deputaților, discuțiile fiind conduse chiar de deputatul PNL de Neamț Laurențiu Leoreanu.

„Am condus grupul de lucru din Camera Deputaților, am făcut dezbatere și la Roman, cu președinții și administratorii de asociații, am avut dezbateri la București cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, dar și cu cei ai Ligii naționale a asociațiilor de proprietari și ai Ligii naționale a proprietarilor, cu cei ai Asociației Municipiilor din România și ai Asociației Orașelor din România. S-au desprins multe propuneri din aceste întâlniri, am avut și noi propriile noastre amendamente, am căutat să le așezăm pe un numitor comun. Dezbaterile s-au încheiat, săptămâna aceasta am avut ultima ședință de lucru și cred că cel mai târziu săptămâna următoare proiectul va intra deja în comisiile de lucru ale Camerei Deputaților – pentru că legea a trecut de Senat. Noi venim, spunem noi, cu puncte de vedere pertinente, cu îmbunătățiri ale acestei legi și sperăm ca, până la sfârșitul sesiunii, să putem promova această lege”, a afirmat deputatul Leoreanu.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • sam 3 ani

  primul pas este ca furnizorul de apa-canal sa accepte incheierea de contracte de furnizare direct cu locatarul ,in blocurile unde exista contorizare individuala.deocamdata „apaserv” refuza acest lucru ,punand niste conditii greu de indeplinit.furnizurul trebuie obligat prin lege !

 • Mihai 3 ani

  Sunt deacord cu desfiintare asociatiei. Eu platesc la asociatia de pe Mihai Viteazul ( irta) , unde niciodata nu se respecta programul acolo, doamnele comode vin si pleaca cand vor ele si in fiecare luna sunt incarcat , astfel trebuie sa platesc mai mult decat consum.

 • baciu c-tin 3 ani

  Da,sunt de acord cu desfintarea asociatilor de proprietari și transformarea lor în,,Asociații Culturale de cartier”” cu activitate culturală la nivel zonal, asta e adevăratul scop a asociaților de cartier,nu sa mi gospodărească banu nostru …..,pt.18-20lei cheltuieli/apa, plătesc 36lei salariu administrator+femeia de servici….DA DESFINTAREA ASOCIATILOR DE PROPRIETARI !!!

 • Ionutz 3 ani

  Eu inteleg ca aceste asociatii ne fac noua niste servicii dar fac servicii si firmei de electricitate , apaserv si rossal ,eu nu inteleg de ce aceste firme nu platesc si ele o parte din salariile si cheltuielile asociatiilo si lasa aceste costuri doar in spinarea locatarilor , daca ei ar trebui sa emita facturi individuale si ar colecta consumul de la fiecare locatar , asta ar insemna cheltuieli suplimentare destul de mari din partea lor ……

 • VASILE 3 ani

  VINOVAT este Dan Leoreanu Laurenţiu, cel ce a făcut alianţa cu apaserv, persoana din cauza căreia sărmanii de romaşcani plătesc cel mai mare preţ la apă din ţară! Înmulţiţi mc apa , consumaţi pe scara d-stră, cu 7,5 lei/mc şi observaţi că valoarea depăşeşte 50% din total cheltuieli!

 • Dima Gheorghe 3 ani

  Da, sunt de acord cu desfiintarea asociatiilor de locatari (dar nu stiu de ce se cramponeaza apa serv-ul ca nu pot factura individual si rosalul, ce vor sa faca economie de hartie )in rest curatenia pe casa scarilor ne-o putem face si singuri sau cu o firma de profil. Astfel am reduce considerabil plata la intretinere.

 • E un lucru bun aceasta initiativa ,pentru care si eu am semnat dar nici odata asociatile nu se vor desfiinta pentruca acestea sant vectorii oamenilor politici in asigurarea maselor de votare si a doua problema ca nici un administrator nu vrea sa piarda gaina care face oua.Singura forma este de auto desfiintare de a pune presiune pe primarie,consiliul judetean,parlamentari de a obliga prestatorii de servicii de apa de a face contorizare si facturare individuala si plata taxei de gunoi la primarie odata cu plata impozitului pe cladire,intrucat primaria are toate datele despre contribuabil,asa cum se procedeaza multe orase din tara ,astfel asociatile raman fara obiectul muncii,dar primariile nu vor.La scara mea de bloc este contorizare si facturare individuala si dupa care locatarii au iesit din asociatie,gospodarindu-se singuri timp de peste 5 ani ,dupa care noii locatari ce sau mutat in scara noastra nu au binevoit sa se adapteze si au solicitat reinscrierea din nou la asociatie,acestia sant oamenii nostri.In Roman este necesara o organizatie puternica a societatii civile care sa rezolve aceste probleme .

 • mihai 3 ani

  In mun. Bacau (este in Romania si functioneaza dupa legile romanesti!), CRAB (Compania Regionala de Apa Bacau SA) a montat apometre proprietatea sa pe 80% din scarile de bloc si a incheiat contracte individuale cu proprietarii de apartamente, carora le factureaza individual apa si canalizarea. Numai Apaserv Neamt nu gaseste calea legala?!.

  • VASILE 3 ani

   La Roman, s-a mers pe EXPLOATAREA la MAXIM a amărăştenilor: preţul cel mai mare la apă din ţară, trei tipuri de contorizare suportate din banii locatarilor, -impuse de-a lungul regimului de tristă amintire – pdl, canal 100% din apa potabilă, timp în care salariile erau tăiate, tva mărit, spitale şi şcoli închise, medici ,profesori trimişi în exil etc. etc….