Peste 38.000 de măști, oprite de la vânzare de Protecția Consumatorilor în județul Neamț

HomeEconomie

Peste 38.000 de măști, oprite de la vânzare de Protecția Consumatorilor în județul Neamț

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dispus, în ultima perioadă, potrivit competențelor sale, verificarea măștilor care se comercializează pe piața din România. Comisariatul Județean de Protecție a Consumatorilor (CJPC) Neamț a desfășurat în acest context 66 de acțiuni de control, ocazie cu care au fost identificate produse neconforme din cele trei tipuri de măști: tip dispozitive medicale, tip echipament individual de protecție (EIP) și tip textile, informează CJPC Neamț.

Abaterile constatate în cursul acţiunilor de control au fost: lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului; lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare; lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat; lipsa traducerii în limba română a informaţiilor şi instrucţiunilor pe etichetele de produs; lipsa indicării elementelor de identificare şi caracterizare, referitoare la denumirea producătorului / importatorului / distribuitorului şi adresa sediului în România; lipsa marcajului CE; lipsa declaraţiei de conformitate; lipsa indicaţiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare şi/sau nerespectarea acestora; lipsa informaţiilor privind modul de întreţinere a EIP; lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măştii – EIP; lipsa înscrierii mărimii măştii – EIP; comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măştile nu erau ambalate); practici comerciale incorecte; lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor.

De asemenea, au fost identificate anumite elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului, cum ar fi: în declaraţia de conformitate era înscris că produsul mască era dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP care se supune altui cadru legal; aplicarea marcajului CE de către organisme neacreditate; aplicarea marcajului CE la produsele „măşti igienice lavabile” şi „măşti igienice lavabile pentru copii” la care se afirma prin etichetare că „nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecţie şi nici din grupa dispozitivelor medicale”, pe declaraţia de conformitate fiind indicată Legea nr. 245/2004; neconcordanţă între denumirea produsului şi informaţiile de pe ambalaj şi cele din declaraţia de conformitate emisă de producător; instrucţiuni de utilizare diferite de cele înscrise în fişa tehnică, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, deşi documentaţia menţionează tipul I. Produsul avea marcajul CE fără ca producătorul să poată prezenta un document eliberat de către un organism de evaluare a conformităţii.

Pentru nerespectarea prevederilor legale la comercializarea măștilor, măsurile dispuse de către comisarii CJPC Neamț au fost: oprire temporară de comercializare – pentru 38.763 de măști, în valoare de 56.987 de lei, și oprirea definitivă de la comercializare pentru 199 de măști, în valoare de 313 lei. Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Neamț au aplicat 43 de sancțiuni, respectiv 23 avertismente și 20 amenzi contravenționale, în valoare de 62.000 de lei.

„Așa cum se știe, pe toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate situațiile prezentate în actele normative emise recent, motiv pentru care și oferta operatorilor economici, în acest sens, a înregistrat creșteri semnificative. Însă nu toate măștile prezente pe piață îndeplinesc cerințele esențiale de protecție. Riscul identificat, clasificat ca fiind risc grav, este capacitatea totală de filtrare a măștii, insuficientă, cu mult sub valorile declarate, iar masca nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare, ceea ce înseamnă că nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, arată reprezentanții CJPC Neamț.

Aceste produse sunt reglementate de acte normative. Pentru măștile faciale de uz medical – acestea sunt dispozitive medicale clasa de risc I – principalele cerințe sunt impuse de SR EN 14683+AC:2019 și Directiva 93/42/EEC. Pentru măștile care nu sunt dispozitive medicale – acestea fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecție (EIP) care sunt reglementate de Regulamentul (UE) nr. 425/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protecție. Pentru măștile textile – acestea sunt produse reglementate de Regulament (UE) nr. 1007/2011 privind denumirea fibrelor textile și etichetarea corespunzătoare și marcarea compoziției fibroase a produselor textile.

Sistemul european de alertă rapidă RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și Statele Membre ale Uniunii Europene, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este punctul național de contact din România. În acțiunile de supraveghere și control, comisarii au avut în vedere permanent notificările RAPEX cuprinse în rapoartele săptămânale, mai arată reprezentanții CJPC Neamț.

 

Foto: CJPC Neamț

 

Comentarii

WORDPRESS: 0