În anul 2016, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au fost înregistrate cu 9,9% mai puține sesizări prin Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), decât în anul 2015.
Polițiștii nemțeni au intervenit în vederea soluționării sesizărilor primite, iar majoritatea semnalărilor au vizat situații de tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind aplanate 6.471 de stări conflictuale, dintre care 3.674 intrafamiliale şi 2.467 din alte motive (între vecini, pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, drepturi de moştenire, conflicte agricole etc.).
În anul care a trecut, au fost desfășurate 22.435 de intervenţii la solicitări prin 112, cu 9,9% mai puține decât în anul 2015. Ponderea a reprezentat-o mediul rural cu 13.444 de sesizări, cu 9,6% mai puține decât în anul 2015, iar 8.991 au reprezentant intervențiile în mediul urban, cu 10,8% mai puține decât anul precedent. Din totalul semnalărilor verificate de polițiști, 1.954 dintre aceste nu s-au confirmat, înregistrându-ne cu o scădere de 30% a sesizărilor neconfirmate față de anul 2015.
Conform prevederilor OUG 34/2008, referitoare la situațiile în care se impune apelarea numărului 112, „numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”. Totodată, apelarea abuzivă se reține atunci când semnalarea se face „în mod repetat sau cu rea intenţie, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau pentru a aduce injurii operatorilor”.
„Atragem atenția că și alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, conform OUG 34/2008. Pe această cale, sfătuim cetățenii ca, pentru situațiile în care nu se impune intervenția de urgență a organelor abilitate și pentru evitarea blocării numărului unic de urgență 112, să se adreseze direct Polițiilor municipale sau orășenești, ori polițiștilor din mediul rural, în vederea soluționării sesizărilor acestora”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.
Comentarii