HomeSocial

Pensionarii vor plăti mai puțin pentru CAS

Curtea Constituțională (CCR) a dat dreptate pensionarilor în problema contribuțiilor la asigurările de sănătate.

 

 

Pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuția la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferența de bani care depășește plafonul minim. Cu alte cuvinte, dacă pensia este de 1.040 de lei/lună, contribuția la asigurările de sănătate va fi un procent de 5,5% din suma de 300 de lei, sau diferența dintre pensie și plafonul minim.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispozițiile articolului 259, alineatul 2, din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, sînt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei”, se arată în motivarea CCR.

CCR a intervenit ca urmare a faptului că pe 11 aprilie au fost depuse peste 8.000 de plîngeri la registratura Tribunalului Argeș. Reclamanții aveau pensii mai mari de 740 de lei și cereau anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reține din pensie 5,5% pentru contribuțiile de sănătate.

Decizia Curții Constituționale este definitivă.

Comentarii

WORDPRESS: 0