HomeActualitateNeamt

Pensionari cu 10.000 de lei pe lună

Un pensionar din judeţul Neamţ primeşte o pensie de serviciu în valoare de 16.651 de lei pe lună. Alţi 21 de pensionari primesc o pensie de peste 10.000 de lei lunar. 

După o viaţă întreagă în care au muncit, în condiţii mai mult sau mai puţin grele, toţi oamenii speră la o pensie decentă, care să le asigure un trai liniştit în ultima parte a vieţii. În realitate, însă, în funcţie de meseriile pe care le-au avut, pensiile primite diferă ca de la cer la pământ. Cei mai norocoşi sunt aşa numiţii „pensionari de lux”, de exemplu foşti magistraţi sau foşti parlamentari, care primesc lunar o pensie de serviciu care depăşeşte veniturile chiar şi pe trei ani ale unor pensionari ce primesc o pensie socială de 400 de lei.

În prezent, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Neamţ asigură plata a 61 de drepturi de pensie al căror cuantum brut lunar depăşeşte suma de 5.000 de lei. Este vorba despre 13 pensii al căror cuantum brut lunar se situează între 5.000 de lei şi 7.500 de lei, 27 de pensii între 7.500 de lei şi 10.000 de lei şi 21 pensii care depăşesc 10.000 de lei.

„Menţionăm că cea mai mare pensie achitată de CJP Neamţ este în sumă brută de 16.651 lei şi reprezintă o pensie de serviciu achitată în temeiul Legii 303/2004”, a declarat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamţ.

Potrivit reprezentanţilor CJP Neamţ, pensiile cele mai mari sunt cele de serviciu, acordate foştilor judecători şi procurorilor, cu o medie de aproximativ 8.000 de lei pe lună. Aceste persoane au făcut parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea sau personalul care a desfăşurat activitate la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi.

Parlamentarii vor pensii mari pentru bătrâneţi liniştite

În ceea ce îi priveşte pe parlamentari, aceştia nu primesc, în acest moment, o pensie specială. Pe timpul mandatului, ei nu sunt plătiţi ca şi salariaţi, deci nu primesc spor de vechime.

Pentru a reglementa această situaţie şi a asigura tuturor parlamentarilor o bătrâneţe liniştită, un grup de deputaţi a iniţiat un proiect de lege care prevedere acordarea unei indemnizaţii speciale foştilor parlamentari, în momentul în care ies la pensie. Proiectul prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de aproximativ 4.000 de lei, potrivit deputatului PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatori.

Acest proiect de lege a fost semnat de peste 250 de deputaţi şi senatori, printre care parlamentari din Neamţ- deputaţii PSD Ionel Arsene, Liviu Harbuz, Ioan Munteanu, deputaţii UNPR Marian Enache şi Constantin Moisii şi senatorul UNPR Liviu Bumbu.

„Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată, realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de şase luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.

Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului care prevede modificarea Legii numărul 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

În prezent, indemnizaţia primită de un parlamentar se situează în jurul sumei de 5.000 de lei lunar. Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus săptămâna trecută la Parlament. Ulterior, luni, 20 aprilie, acest proiect a fost trimis către Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

Comentarii

WORDPRESS: 0