HomeSocialReligie

Pelerinaj la mormântul martirei Veronica Antal

Se împlinesc 55 de ani de la moartea Veronicăi Antal, considerată „martiră a curăţiei”.

Sătenii din localitatea Nisiporeşti, comuna Boteşti, vor participa sâmbătă, 24 august, la o procesiune la mormântul Veronicăi Antal din cimitirul satului şi la locul stropit de sângele ei, între Nisiporeşti şi Hălăuceşti (Iaşi). La procesiune sunt aşteptaţi credincioşi din toate localităţile învecinate. Procesiunea va avea loc după Sfânta Liturghie, care se va celebra la ora 11.00, în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporeşti.

În urmă cu 55 de ani, la 24 august 1958, Veronica Antal (1935 – 1958) a fost atacată în mijlocul câmpului, de un tânăr, în timp ce se întorcea la Nisiporeşti de la Sfânta Liturghie oficiată la biserica de la Hălăuceşti. Pentru că nu i-a cedat, acesta a ucis-o cu 42 de lovituri de cuţit. După moartea Veronicăi, credincioşii din Nisiporeşti şi din satele învecinate au început să vorbească despre ea ca fiind o sfântă, numind-o „martiră a curăţiei”. Astfel, în fiecare an, în ziua de 24 august, la locul martiriului se celebrează o Sfântă Liturghie la care participă mii de credincioşi.

Printre românii pe care Biserica Catolică din România îi propune pentru beatificare şi canonizare se află şi Veronica Antal. Dosarul cu mărturiile adunate în acest scop se află în studiu la Concregaţia pentru Cauza Sfinţilor de la Vatican.

Pelerinajele organizate anual de preoţii şi credincioşii din Nisiporeşti au scopul de a o face cunoscută pe această martiră şi de a cere lui Dumnezeu ridicarea ei la cinstea altarelor.

Comentarii

WORDPRESS: 0