HomeSocialSanatate

„Pe unde treci, trebuie să laşi ceva în urma ta”

Mărturisirea este făcută, după 33 de ani de activitate, de medicul pneumolog Gabriela Popovici, care nu va mai lucra la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Ea va oferi consultaţii în cadrul cabinetului medical particular din Policlinică, a cărui activitate se va axa pe investigaţii pneumologice complexe şi îngrijiri paliative.

17 iunie va fi ultima zi de lucru a medicului pneumolog Gabriela Popovici în cadrul Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Acesta şi-a dat demisia din unitatea medicală romaşcană, pentru a putea efectua investigaţii pneumologice mai amănunţite în cadrul cabinetului particular.

De luna viitoare, cine va dori o consultaţie la medicul pneumolog  poate merge la Cabinetul Medical Individual (CMI) din Policlinica Roman, etajul 2, camera 77. Activitatea se va axa pe pneumologie şi îngrijiri paliative, iar consultaţiile se vor face în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ. „Doresc să fac la Roman un centru de investigaţii pentru afecţiunile respiratorii. Am procurat toată aparatura necesară, care nu se găseşte în spital şi care le permite pacienţilor să nu mai fie nevoiţi să meargă la Iaşi sau la Bacău pentru a primi un diagnostic complet şi competent. În prezent, lucrez la dosarul cu CAS, fiindcă doresc ca pacienţii asiguraţi să fie examinaţi în mod gratuit, pe baza biletului de trimitere şi a adeverinţei de asigurat. Pacienţii neasiguraţi vor putea face investigaţii contracost, la un preţ mediu pe ţară, stabilit de comun acord cu CAS”, a precizat medicul Gabriela Popovici.

Printre investigaţiile care se vor putea face la cabinetul medicului pneumolog se numără spirometrii, spirograme, test bronhodilatator, investigaţii cu peak-flow-metru (instrument pentru monitorizarea astmului bronşic) sau măsurarea oxigenului din sânge, investigaţie care se face în spital numai la Centrul de Primiri Urgenţe şi la secţia de Terapie Intensivă.

Consultaţiile se pot face pe bază de programare sau cu prezentare directă la cabinet, în program de şapte ore pe zi – luni, miercuri şi vineri, între orele 8.30 – 15.30, iar marţi şi joi de la 11.00 la 18.00.

Va funcţiona, în continuare, şi cabinetul de tabacologie, care a fost rodul unei colaborări între CMI Gabriela Popovici, Spitalul Municipal Roman şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. De asemenea, în cadrul cabinetului se vor face investigaţii de somnografie, unicul serviciu de acest fel din judeţul Neamţ.

„În viitor, vreau să dezvolt reţeaua de îngrijiri la domiciliu, prin Asociaţia Piatra Soarelui, cu toate aprobările necesare. De asemenea, vreau să particip la un curs la Bucureşti, pentru dezvoltarea terapiei Theta Healing, în colaborare cu medicul Carmen Peltea. Este o terapie ce se bazează pe folosirea undelor theta ale creierului, astfel încât abordarea subconştientului să se realizeze cu uşurinţă. În ceea ce priveşte activitatea de pneumologie, ne vom axa mai mult pe prevenţie şi tratamentul curativ al afecţiunilor acute. Vom lua în evidenţă pacienţi cu boli cronice, pe care îi vom monitoriza, pentru a preveni eventualele complicaţii. Aşa cum prevede şi noua lege a sănătăţii, ne vom axa pe activitatea de ambulatoriu, astfel încât pacienţii să nu mai vină în stare atât de gravă la spital”, a afirmat medicul pneumolog.

33 de ani muncă la Roman

Năcută în familie de medici, tatăl său fiind renumitul medic oftalmolog Vasile Damaschin, medicul Gabriela Popovici şi-a dorit întotdeauna să profeseze la Roman, pentru a veni în sprijinul romaşcanilor.

A venit la Spitalul Roman în 1981, făcând, mai întâi, trei ani de stagiatură. Apoi, timp de doi ani a lucrat la fabrica de mobilă, unde a înfiinţat dispensarul medical al fabricii. Medicul Gabriela Popovici a făcut rezidenţiatul, perioadă în care şi-a desfăşurat activitatea la cabinetul TBC din Policlinică. În 1989, în urma unui examen, a intrat în activitatea din spital, ca medic pneumolog.

„Pe unde treci, trebuie să laşi ceva în urma ta. Mai întâi, am înfiinţat dispensarul la fabrica de mobilă. Apoi, am înfiinţat la spital secţia de pneumoftiziologie, care s-a desfiinţat, ulterior, din dorinţa directorilor unităţii. În timp, secţia de Pneumologie a fost mutată de patru ori, şi de fiecare dată am făcut tot ce am putut pentru a o face funcţională. Am înfiinţat cabinetul de tabacologie, pentru care îi mulţumesc domnului primar Laurenţiu Dan Leoreanu, singurul care m-a ajutat în acest demers. Acum şase ani, am înfiinţat sindicatul medicilor, bucurându-mă pe încrederea colegilor. Activitatea sindicatului o voi conduce în continuare, deoarece colegii nu au fost de acord să schimbăm biroul executiv. Am schimbat numai reprezentantul sindicatului în faţa conducerii spitalului, care va fi medicul Mariana Farcaş. În cadrul acestui sindicat, am organizat multe evenimente, printre care un simpozion de somnografie. De asemenea, şase ani şi jumătate am fost directorul medical al spitalului, timp în care am avut o relaţie foarte bună cu toţi colegii”, povesteşte medicul Gabriela Popovici.

Ca o recunoaştere pentru activitatea depusă, medicală şi paramedicală, medicul pneumolog a primit diploma de excelenţă, în 2013, din partea primarului municipiului Roman.

„Romaşcană fiind, născută la Spitalul Roman, am copilărit venind la tatăl meu în policlinică. Am cerut de la facultate să fiu repartizată în Roman, deşi, conform mediei, puteam fi repartizată la oricare spital elitist din ţară. Apoi, am cerut să lucrez în Spitalul Roman, deşi aveam alte posturi bune. Toată activitatea mea s-a desfăşurat în acest spital, chiar dacă am foarte multe oferte să plec în străinătate. Prin plecarea mea de la spital, am schimbat numai modul de salarizare, pentru că nu mai sunt angajat al unităţii sanitare, însă activitatea mea se va desfăşura tot pentru romaşcani. Prezenţa mea în Policlinică nu face decât să completeze activitatea pe linie pneumologică şi îngrijiri la domiciliu. Este foarte important ca un pacient care nu poate fi internat să îşi poată lua la domiciliu tratamentul, iar cineva să se asigure că ia acele pastile. Am ales să plec de la Spitalul Roman pentru că îmi doresc să dezvolt activitatea de pneumologie din oraş. Mi-am achiziţionat singură toată aparatura pe care conducerea spitalului nu a putut-o achiziţiona de-a lungul timpului şi am ales să continui în mediul privat, având în vedere că legislaţia nu îmi permitea să desfăşor activităţi de tip ambulatoriu şi la stat, şi la privat”, a mai afirmat medicul pneumolog.

Comentarii

WORDPRESS: 1