Șapte candidaţi s-au înscris în cursa pentru câştigarea Primăriei Roman la alegerile din 5 iunie. Pe lista ce va apărea pe buletinele de vot se numără actualul primar – Laurenţiu Leoreanu, ce vrea cel de-al treilea mandat, o singură femeie – Camelia Duca şi un candidat independent venit din Piatra Neamţ – George Harabagiu. Marţi, 26 aprilie, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale de pe 5 iunie, când romaşcanii şi toţi cetăţenii cu drept de vot îşi vor alege primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Faţă de alegerile de acum patru ani, preşedintele de Consiliu Judeţean nu se va mai alege de către cetăţeni, ci din rândul consilierilor judeţeni.
Sorin Cazan, din partid în alt partid
Sorin Dumitru Cazan şi-a depus candidatura marţi, 26 aprilie. Numele candidatului a apărut, mai întâi, pe scena politică, în mandatul fostului primar – Dan Cărpuşor, Cazan fiind unul dintre cei mai „guralivi” consilieri locali, dar şi, de departe, cel mai traseist politician al Romanului. Sorin Cazan a fost şi la Partidul Umanist Român (later edit – devenit ulterior Partidul Conservator), şi la Partidul Naţionalist Creştin Democrat, a condus câteva zile şi PDL (în apropierea fuziunii cu PNL), iar acum e preşedintele PRU – Partidul România Unită. Pe alte planuri, Sorin Cazan a fost comisar în cadrul Comisariatului pentru Societate Civilă, un ONG condus de Emilian Prodan – condamnat într-un dosar DNA -, şi inspector şef al Poliţiei Animalelor Neamţ.
A avut două mandate de consilier local, 2004 – 2008 şi 2008 – 2012. În 2008, a candidat din partea PNDC la Primăria Roman şi Consiliul Local. În primul tur pentru primar, Sorin Cazan a obţinut un procent de 6,07% (1.552 voturi) şi s-a clasat doar pentru un loc în Consiliul Local. În 2012, Cazan a candidat ca independent, dar a primit voturile a 1.002 persoane, adică a 3,68% dintre alegători, insuficient pentru un loc în forul legislativ. Ca fapt divers, tot în 2012, împreună cu soţia sa, Sorin Cazan l-a cununat pe luptătorul de K1 Cătălin Moroşanu.
Dorel Chelaru, de la fabrici şi uzine
Dorel Chelaru este candidatul ALDE pentru funcţia de primar. Din păcate, acesta nu este şi prima alegere a partidului când vine vorba de lista pentru Consiliu Local, primul loc fiind ocupat de preşedintele ALDE Roman – Vasile Mocanu. Dorel Chelaru este absolvent al facultăţii de transporturi din fostul Institut Politehnic Bucureşti, a condus, vreme de mulţi ani, Uzina de Material Rulant din Paşcani, a lucrat un timp şi la ArcelorMittal din Roman, iar acum are o firmă de profil.
Ca fapt divers, la momentul depunerii listelor de candidaturi, Dorel Chelaru s-a arătat deranjat de faptul că poliţistul local de la biroul de la intrarea în Primărie nu i-a permis accesul, cu autoturismul, pentru a parca în faţa instituţiei, subliniind că este candidat pentru funcţia de primar şi poliţistul ar fi trebuit să ridice barierele după ce Chelaru „i-a dat flashuri”.
Camelia Duca, singura „primăriţă”
Camelia Duca este candidatul PSRO pentru funcţia de primar. În urmă cu patru ani, aceasta se afla în PER şi candida la parlamentare, pentru un post de senator pe Colegiul 2 – Roman. Doi dintre contracandidaţii ei au ieşit senatori – Ioan Chelaru (PSD) şi Leonard Cadar (pe atunci ARD, acum PSD), al doilea primind funcţia prin redistribuire. Camelia Duca a câştigat atunci 2.265 de voturi din Roman şi comunele limitrofe. În 2013, şefia PER a fost preluată de Camelia Duca prin plecarea lui Constantin Ghica, înscris atunci în PDL, iar acum fiind candidat la consilier local din partea PNL. În 2012, Camelia Duca s-a regăsit pe lista PER pentru Consiliul Local, dar partidul nu a luat niciun loc.
Camelia Duca este cunoscută romaşcanilor şi pentru activitatea depusă ca actor amator al Trupei de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman.
George Norocel Harabagiu, independent din Piatra Neamţ
George Norocel Harabagiu este singurul candidat independent pentru funcţia de primar. De curând, acesta, de meserie jurnalist, şi-a făcut mutaţie din Piatra Neamţ la Roman şi vrea să câştige Primăria, pe modelul lui Robert Turcescu, şi el candidat, acoperit ce-i drept, pentru Capitală. Și despre Harabagiu se spune că ar fi candidatul acoperit al altui partid înscris la alegerile din această vară, explicându-se faptul că, din ceea ce ştim la această oră, pe numele său există o contestaţie depusă la Judecătorie.
Independent sau contestat, George Harabagiu este cunoscut ca fiind, în trecut, un apropiat al primarului de Piatra Neamţ – Gheorghe Ștefan, prin activitatea de presă dusă de jurnalist la posturile 1TV şi Giga TV, despre care se spune că sunt controlate de Pinalti. În ultimele luni, George Harabagiu a putut fi revăzut în Roman la o conferinţă susţinută de PSD Roman şi la o conferinţă a actualului primar, pe Laurenţiu Leoreanu întrebându-l, fără menajamente, dacă a fost chemat la DNA ca să dea cu subsemnatul.
Constantin Iancu, de la Pigmalion
Constantin Iancu intră pentru prima dată într-o cursă electorală. Ca preşedinte al PMP, acesta este şi candidatul formaţiunii în cursa pentru Primăria Roman, fiind primul care a depus listele cu candidaturile. Constantin Iancu are 47 de ani, este de profesie inginer metalurgist şi deţinătorul unor brevete de inovaţii în domeniu. Pentru cei mai mulţi romaşcani este cunoscut ca urmare a activităţii depuse în cadrul Asociaţiei Pigmalion, care oferea servicii pe piaţa muncii la Clubul Petrotub, prima de acest fel în domeniul reconversiei profesionale. Constantin Iancu deţine acum propria afacere în domeniul construcţiilor şi serviciilor de mentenanţă.
Laurenţiu Leoreanu, la al treilea mandat
Laurenţiu Leoreanu vrea să câştige, din partea PNL, al treilea mandat la şefia municipiului. Acum şase ani spunea că două mandate sunt de ajuns, după care s-a răzgândit şi a declarat că vrea încă patru ani la cârma Romanului. În 2008, când a candidat, proiectul privind înfiinţarea unui microhidrocentrale pe râul Moldova a fost motiv de glume din partea contracandidaţilor şi romaşcanilor, iar şase ani mai târziu s-a dovedit că cine râde la urmă râde cu folos. Laurenţiu Leoreanu nu a fost tot timpul de dreapta, el fiind, în trecut, consilier local din partea PSD, pe vremea când conducea Colegiul Tehnic „Miron Costin”. Acum, edilul are catedră rezervată la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, a condus PDL şapte ani, a cochetat cu Fundaţia Mişcarea Populară, a trecut independent şi acum este preşedintele marelui PNL, de Roman.
Deşi i s-a reproşat alăturarea cu deputatul Elena Udrea, pe care a făcut-o parlamentar de Roman în 2012, acesta nu s-a dezis niciodată, mai ales că fostul ministru a direcţionat sume importante de bani către municipiu, din care s-au reabilitat 30 de străzi, s-a construit bazinul de înot sau digul de protecţie de pe Siret.
La alegerile locale din 2012, Laurenţiu Dan Leoreanu (din partea APPEL – PDL, UNPR şi PNȚCD), a fost votat de 67,45% dintre alegători, adică de 18.613 romaşcani.
Gheorghe Oprea, de la ANAF
Gheorghe Oprea este candidatul PSD-UNPR la funcţia de primar. Acesta şi-a lansat candidatura încă din luna noiembrie a anului trecut. Gheorghe Oprea a lucrat, timp de mai bine de 25 de ani, la ANAF. Anul trecut, a renunţat la funcţia de la Finanţe pentru a intra în PSD şi a candida pentru Primăria Roman. Gheorghe Oprea a crescut la casa de copii, iar din 1990 a fost inspector în cadrul ANAF – DGRFP Iaşi – AJFP Neamţ. A terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor la Iaşi, are un master în „Management public” şi unul în „Drept şi Administraţie Publică Europeană”.
Alte noutăţi de ultimă oră
În ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegeri, la Biroul Electoral Local au mai depus liste de candidaturi Uniunea Creştin Democrată – doar pentru Consiliul Local – şi tot pentru Consiliul Local – Alin Buzdugan, independent.
Comentarii
Din cate cunosc, nu a existat Partidul Umanist Român, nici Partidul Naţionalist Creştin Democrat, Partidul Umanist din România a precedat denumirea de Partidul Conservator (acelasi partid, alta denumire), Sorin Cazan nu a fost membru (copresedinte) PDL ci PNL (nou partid rezultat al unei fuziuni prin contopire) si nu cateva zile ci luni iar PNDC nu poate fi acronimul unuia dintre partidele invocate.
Urmaresc ca politolog form(ul)ele politice nationale si cele locale.
Stiam ca Poliţia Animalelor (fie si doar pt Neamţ) avea acelaşi statut juridic ca şi Comisariatul pomenit.
Sunt cateva „scapari” de denumiri, dar aveti dreptate. Pe Comisariat nu am stiut ca Politia Animalelor era, intr-un fel, in subordinea Comisariatului. Va multumim!
De ce nu Leoreanu de la „șobolani”?
PRIMARUL ROMANULUI CERE AJUTOR DIVIN!!!DE CE OARE???!!??
Ajutor divin pentru alegeri: Sediul PNL Roman, inaugurat cu o slujbă de sfințire (VIDEO)
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ajutor-divin-pentru-alegeri-sediul-pnl-roman-inaugurat-cu-o-slujba-de-sfintire-video-147240.html
Domnul Cazan in perioada 2008-2012 cat a activat in consiliul local, era inscris in Partidul National Democrat Crestin –PNDC, dar acest partid a functionat aproximativ 6 luni de zile, apoi s-a dizolvat din cauza legislaţiei. Deci, ca atare nu si-a dat demisia din acest partid!
Partidul dizolvandu-se, domnul Cazan a ramas independent pana la sfarsitul mandatului!
Apoi s-a inscris in PNL, nicidecum in PDL! Acesta nu a avut niciodata adeziune PDL. Si a fost inscris cateva luni, nu cateva zile. Nu scrieti lucruri pe care nici macar nu le cunoasteti! Primarul Leoreanul pe atunci candidat independent, a avut pretentia ca domnul cazan sa fie mazilit din partidul PNL. Deci domnul cazan, nu a plecat in alta parte de buna voie, ci a fost mazilit de actualul primar, Leoreanu! Nu scrieti lucruri de care nici nu ati auzit!
Dl vladimir, dvs postati si cu nickname Maria cu un atac la adresa unui contracandidat al dlui Cazan. Alegeti un singur nume. Altfel, Comentariile nu vor fi permise. Va multumim!
Hai ca exagerati si aberati! Daca seful dumneavoastra maine va fi arestat asta ce inseamna? Ca si domneavoastra aveti vreo legatura? Ii puneti omului in carca niste acuzatii aberante, care chiar nu are nicio legatura cu omul. Calitatea de comisar in cadrul comisariatului pt Societatea civila nu cred ca se poate contesta sau amesteca cu faptul ca cel care conducea ONG-ul a fost condamnat. De ce nu va interesati sa vedeti cat de bine si-a facut treaba cand a fost comisar? Intrebati pe cei care au fost angajati atunci…si aflati cat de tare se lupta pentru avantajele angajatilor…..normal ca asta nu spuneti….ca nah…nu faceti rating….E mai usor sa acuzi decat sa te informezi…!
Si inca o chestie, de ce l-ati adus in atentie pe acesta Emilian Prodan? Din cate stim nu candideaza nicaieri, nu are o functie publica, nu e nici la primarie, nu candideaza nici pt un post de consilier….vedeti ca faceti numai dinadins? Asa usor e sa bagam strambe….! Rusine sa va fie! Asta nu este profesionalism.
Macar daca ati adus la unul dintre candidati, in atentie acest subiect, de ce nu ati vorbit de fiecare partid in parte? Pt ca si la PDL-PNL si la PSD sunt arestati si condamnati cu carul, de ce nu aduceti asta in atentie?