Prima paginăEducatie

Patru eliminați și un întîrziat, la prima probă a bacalaureatului

Dimensiune text

Trei elevi au fost eliminați din examen pentru fraudă. Un alt elev a cerut să părăsească sala imediat ce a văzut subiectele. Un candidat care a întîrziat din cauza unui accident rutier a susținut examenul cu subiecte de rezervă. Subiectele au fost considerate accesibile de cei mai mulți dintre candidați.

 

166 de candidați absenți și patru candidați eliminați reprezintă bilanțul negativ în județul Neamț la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Doi dintre candidații eliminați au fost de la centrele de examen din Piatra Neamț, iar ceilalți doi de la centrele de examen din Tîrgu Neamț.
Unul dintre candidații eliminați avea asupra lui telefonul mobil, iar ceilalți doi au fost prinși cu fițuici. Un caz special l-a reprezentat un candidat care, după ce a primit foaia cu subiecte, a cerut să părăsească imediat sala de examen. Conform metodologiei de examen, nu poate părăsi centrul decît după o oră și jumătate de la începerea probei. Acesta a fost considerat eliminat, dar nu pentru fraudă, și va avea dreptul să se prezinte în sesiunea următoare a examenului, spre deosebire de ceilalți trei eliminați, care, conform regulamentului, nu vor mai putea susține examenul decît în toamna lui 2013„, a spus inspectorul școlar general adjunct Liliana Georgescu, președintele Comisiei județene pentru bacalaureat.
Un caz special l-a reprezentat un elev care a întîrziat la examen din cauza unui accident rutier. Acesta a primit permisiunea Ministerului Educației de a susține examenul cu subiecte de rezervă, începînd cu ora 14.

La prima probă a examenului de maturitate, cel la Limba și literatura română, liceenii au avut de rezolvat trei subiecte. Mai întîi au primit un text la prima vedere din „Craii de Curtea-Veche”, de Mateiu Caragiale, pe marginea căruia au avut de rezolvat diverse cerințe gramaticale. La punctul doi au trebuit să scrie un text argumentativ pornind de la o afirmație a lui Lucian Blaga. Textul argumentativ de la punctul doi al examenului, care nu trebuia să depășească 30 de rînduri, trebuia să pornească de la afirmația: „Nu e de ajuns să ai mari calități. Trebuie să știi cum să le folosești cu rost„. În final, la punctul trei, au avut de redactat un eseu de 2 – 3 pagini în care să prezinte tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic eminescian studiat.

 

Subiectele de examen vin prin SMS
Deși accesul elevilor este permis în sala de examen între orele 8 și 8.30, iar subiectele ajung în fața elevilor la ora 9, membrii Comisiei Naționale de Bacalaureat, cei care stabilesc varianta de subiecte pe care o vor lucra elevii, intră „în priză” încă de la ora 5.30 dimineața. Activitatea începe în „buncărul” de la Ministerul Educației, de unde specialiștii nu mai pot ieși pînă la sfîrșitul probei și unde nu poate intra nimeni, decît în situații excepționale.

Primul lucru pe care îl fac membrii Comisiei, condusă de secretarul de stat Stelian Fedorca, este să tragă la sorți varianta de examen din zece subiecte posibile, care se află pe un server securizat de la minister. În cazul în care acest server nu mai funcționează, din diferite motive, există un alt server, de backup, în alt minister, pe care se află, de asemenea, subiectele de examen. Întîrzierea care se produce în această situație nu poate fi mai mare de 10 minute. După ce a fost extrasă varianta de examen, către centrele de examen din țară sînt transmise parolele și codurile necesare descărcării acesteia de pe server. Pentru securizarea subiectelor sînt folosite două parole, pe care le dau, în dimineața examenului, secretarul de stat și un director din minister. Pot fi două cuvinte pe care cei doi le aleg în mod aleatoriu. Aceste parole sînt introduse într-un program și, pe lîngă faptul că sînt interdepedente, generează și niște coduri. Aceste parole și coduri sînt transmise prin SMS, în același timp, către o persoană desemnată din fiecare centru de examinare și care se află în evidența ministerului Educației. Transmiterea tuturor datelor se face de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Subiectele trebuie descărcate în centrele de examen pînă în jurul orei 8.10, astfel încît acestea să fie multiplicate în timp util pentru a fi distribuite în sălile de examen în jurul orei 9.00.

COMENTARII

WORDPRESS: 0