Prima paginăActualitateNeamt

Patiseriile, o ameninţare de aproape jumătate de tonă

Dimensiune text

Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului au verificat 19 operatori economici din domeniul patiseriei şi niciunul nu a fost în regulă.

Ei au oprit temporar de la comercializare aproape o jumătate de tonă de produse de patiserie în urma numeroaselor nereguli descoperite, mai ales din punct de vedere al informării consumatorilor. La un singur comerciant a fost înregistrată o problemă din punct de vedere calitativ, şi anume covrigei săraţi expiraţi de aproape trei luni.

În control, inspectorii OPC au observat produse de patiserie cu denumirea „dietetice”, dar care nu aveau eticheta nutriţională demonstrativă obligatorie, gogoşi cu diferite umpluturi din semifabricate congelate care nu aveau afişate denumirile, lista de ingrediente, cantitatea şi avertizări asupra componentelor alergene, produse de patiserie vrac expuse în vederea comercializării fără a avea afişat termenul de valabilitate, sau gramajul, sau chiar neetichetate.

„Au fost aplicate 14 avertismente şi nouă amenzi contravenţionale, în valoare de 18.000 lei. De asemenea, s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a 459 kilograme produse în valoare de 4.654 lei şi de oprire definitivă de la comercializare a unui kilogram de produse în valoare de opt lei”, a declarat Vlad Ciurea, comisar şef adjunct al OPC Neamţ.

Consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la aspectul produselor pe care doresc să le cumpere, să nu aibă urme de mucegai sau aspect de vechi, mirosul să fie tipic, iar produsele preambalate să aibă toate informaţiile necesare pe etichetă. Cei care suferă de alergii trebuie să întrebe comerciantul care sunt ingredientele produselor în situaţia în care acestea nu sunt precizate pe etichetă. Este recomandat consumatorilor să nu cumpere produse de la vânzătorii neautorizaţi care nu dispun de condiţiile necesare pentru păstrarea şi comercializarea produselor. Pentru reclamaţiile făcute în privinţa produselor achiziţionate şi care sunt necorespunzătoare este necesar bonul fiscal. Cumpărătorii trebuie să ceară şi să păstreze bonul fiscal.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0