Patimi, cruci și vot la două mâini în Consiliul Local, pentru o investiție de 30 de milioane de euro a ApaServ în Roman

HomePolitica

Patimi, cruci și vot la două mâini în Consiliul Local, pentru o investiție de 30 de milioane de euro a ApaServ în Roman

Consilierii locali romașcani s-au întrunit în ședința a ordinară a acestei luni joi, 23 iunie, cu peste 20 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței, la care au participat 17 dintre cei 21 de consilieri în funcție – lipsind consilierii IPM Teodora Baciu și Bogdan Roman, consilierul Pro-România Dragoș Barcă și consilierul PNL Alin Tănase.

Cele mai multe dintre proiecte au trecut fără probleme sau dezbateri aprinse între consilieri, asta până la al doilea proiect suplimentar inclus pe ordinea de zi, ultimul discutat în cadrul ședinței, proiect privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul regional „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Neamț, în perioada 2014-2020”.

Demersul vine după ce compania județeană ApaServ a solicitat adoptarea unei hotărâri prin care Consiliul Local Roman să aprobe indicatorii tehnico-economici principali de investiție și studiul de fezabilitate și investițiile prioritare ce urmează a se realiza pe municipiului Roman, în cadrul acestui proiect regional, cu finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), valoarea totală a investițiilor în modernizarea rețelelor de furnizare a apei și captare a apelor uzate din Roman fiind de circa 30 de milioane de euro.

Pentru început, consilierul local PSD George Balan a ținut să-și exprime aprecierea pentru acest demers al companiei ApaServ: „Este un proiect pe care îl așteptam cu toții în egală măsură și cred că, dacă am putea să îl votăm cu două mâini și ar fi regulamentar, l-am vota cu două mâini. Iată că de multe ori hulita companie ApaServ reușește să propună un proiect matur și consistent, în valoare de 30 de milioane de euro, pentru investiții pe raza Romanului. Este un proiect care atinge toate punctele în ceea ce înseamnă rețea de apă și canal, începând cu puțurile de captare, cu aducțiunea primară, cu rezervoarele de stocare, terminând cu stația de epurare. Trebuie să vedem ce putem să facem pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit”.

Într-o primă intervenție, primarul Leonard Achiriloaei a solicitat corectarea sumelor de la articolele 1 și 2 ale proiectului de hotărâre, conform devizului general actualizat (sume în mii lei, față de lei, cum era trecut la început în proiectul de hotărâre), și a explicat câteva modificări aduse solicitării iniţiale ale companiei ApaServ: „Condiționalitatea este pentru nu a finanța din două surse de finanțare. Noi am depus, din cadrul Primăriei, pe Planul Național de Investiții «Anghel Saligny», repararea rezervorului 4 de la Autogară, de aceea acele precizări care au venit în articolele finale au fost tocmai pentru a clarifica acest lucru, de a se retrage de la proiectul POIM acest rezervor și de a se trece rezervorul de la Episcopie. Pentru a merge mai departe cu acest plan de investiții, era necesară aprobarea lui și depunerea la autoritatea de management”.

Facem o cruce mare și sperăm să prindă acest proiect”

Apoi, viceprimarul USR Radu Samson s-a contrat cu George Balan pe tema modului în care sunt cheltuiţi banii investiți în rețeaua de apă și canalizare a Romanului, dar și mai mult pe tema inițiatorului proiectului de hotărâre în discuție.

Viceprimarul Radu Samson: „Am depus un proiect fix cu acest conținut la registratura Primăriei și la secretarul general al municipiului în urmă cu vreo două săptămâni, fiind coordonator al serviciului de furnizare a apei, și mă bucur că domnul primar a luat inițiativa și și-a asumat un proiect asemănător – care este, într-adevăr, puțin mai detaliat din punct de vedere juridic. Legat de ce spuneați dumneavoastră, domnule Balan, compania județeană ApaServ a mai avut o intenție din aceeași categorie în anul 2014, care nu s-a materializat în niciun fel, adică suntem încă în același demers, nouă ani mai târziu. Facem o cruce mare – cu o mână votăm, cu cealaltă ne facem cruce – și sperăm să prindă acest proiect și să se facă aceste investiții și să ajungem să nu mai avem problemele pe care le avem”.

Consilierul George Balan: „Să înțeleg că proiectul acesta este depus de dumneavoastră, sau de compania ApaServ, ca să fie clar? Că ați spus că în urmă cu două săptămâni ați depus… Eu văd că este proiectul companiei ApaServ”.

Viceprimarul Radu Samson: „Eu mă refer la proiectul de hotărâre, dumneavoastră vă referiți la studiul de fezabilitate, sunt două discuții diferite”.

Consilierul George Balan: „Noi nu facem decât să luăm act, este un proiect depus de ApaServ. Dacă dumneavoastră nu sunteți de acord cu el, puteți să nu îl votați”.

Viceprimarul Radu Samson: „Proiectul pe care l-am depus eu la registratură și la domnul secretar este proiectul de hotărâre, și nu proiectul de reabilitare sau proiectul de investiții. Îmi cer scuze dacă m-am exprimat incomplet. Compania județeană ApaServ a solicitat emiterea unei hotărâri de Consiliu Local cu privire la aprobarea acestui studiu de fezabilitate”.

Să nu mai facem politică pe tema apei”

Primarul Leonard Achiriloaei a oferit ultimele explicații pe tema formei proiectului de hotărâre și nu a ratat ocazia de a-l taxa pe viceprimar, acuzându-l de populism:

Îi atrag atenția domnului viceprimar – așa cum zice dumnealui că a depus acel proiect de hotărâre -, că dacă votam acel proiect de hotărâre eram în situația finanțării duble, deci era un proiect de hotărâre total ilegal, și nu puteam să facem acest lucru. Apoi, sigur, ne facem cruce de fiecare dată când plecăm la un drum nou, cu speranța că facem mai bine. Eu acum l-aș întreba pe domnul viceprimar dacă știe să facă cruce… Dacă vrea să o ducă în stilul ăsta populist – că a purtat, că a propus -, până la urmă am fost în Consiliul Local cu toții și ne-am asumat de anul trecut că Primăria Roman trebuie să se implice mai mult alături de ApaServ și să-și asume fiecare în parte noi investiții în infrastructura de apă și canal. Ceea ce a considerat Compania și studiul de fezabilitate care a început în 2014, sigur, și-a continuat drumul, iar ne-am asumat niște lucruri pe care le facem. Împreună, ne-am asumat cu toții că trebuie rezolvăm problema apei în municipiul Roman, pentru că eu sunt convins că nici acest proiect nu este soluția 100% de rezolvare a problemei, această problemă va fi pe termen lung. Noi trebuie să fim suficient de conștienți, de responsabili, să nu mai facem neapărat politică pe tema apei și să construim pentru oraș. Vă mulțumesc și sper să votați cu toții acest proiect”.

Proiectul de hotărâre a intrat la vot, nu înainte însă că președintele de ședință, consilierul local PNL Constantin Ghica, să le atragă atenția în glumă colegilor din consiliu, „să votăm cu mâna stângă, ca să putem face cruce cu dreapta”. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Sprijin pentru ONG-uri

Ședința de Consiliu Local de joi nu a luat final înainte de întrebările sau interpelările adresate primarului. Aici, consilierul George Balan a solicitat conducerii primăriei noi reglementări rutiere în două intersecții aglomerate din municipiul Roman: semaforizare în intersecția străzii Bogdan Dragoș cu strada Tineretului și semaforizare sau sens giratoriu în cea dintre bulevardul Republicii și strada Bogdan Dragoș (detalii aici).

Alte discuții s-au mai purtat pe tema finanțării cu 15.000 de lei a unei tabere pentru copii organizate de Fundația „Murialdo” din Roman. Un proiect pe această temă, inițiat de consilierii USR, a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de joi – iar un acord de finanțare trebuia făcut anterior -, același proiect de hotărâre făcând obiectul unei ședințe extraordinare în data de miercuri, 15 iunie, care nu a beneficiat de cvorum și la care nu au fost prezenți nici măcar toți inițiatorii proiectului de hotărâre (detalii aici).

În final, primarul Achiriloaei a repetat apelul ca ONG-urile din oraș să facă demersuri și să profite de sumele oferite de administrația locală pe baza Legii 350/2005, iar aleșii locali au convenit ca, anul viitor, la o nouă ediție a taberei organizate de Fundația „Murialdo”, să facă din timp demersurile pentru ca fundația să beneficieze de finanțare pentru aceste activități.

Proiectele aprobate de consilierii locali în ședința de joi pot fi accesate la acest link: -https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-ordinara-a-consiliului-local-roman-din-23-iunie-2022/ , cu mențiunea că au fost retrase de pe ordinea de zi proiectele cu numerele 16 și 23, în timp ce, la proiectul cu numărul 18, privind aprobarea concesiunii prin licitație publică a unor terenuri, viceprimarul Radu Samson a solicitat un amendament – aprobat -, privind eliminarea articolului din proiect și a poziției din anexele hotărârii referitoare la al doilea amplasament de concesionat.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0