Prima paginăPolitica

Partidul Comunist Român este reînviat în Neamț

Dimensiune text

Membrii Partidului Alianța Socialistă vor să fie recunoscuți sub însemnele Partidului Comunist Român. Situația se va clarifica la CEDO. Pînă atunci, membrii socialiștii din Neamț se pregătesc de alegeri.

 

 

Partidul Comunist Român (PCR), care stîrnește amintiri controversate tuturor cetățenilor  trecuți de 35 de ani, se dorește reînviat. În județul Neamț, formațiunea politică ce funcționează după doctrina PCR se numește Partidul Alianța Socialistă (PAS). Președintele organizației municipale a PAS este Florin Gheorghe Văduva, în vîrstă de 65 de ani, oltean de origine, dar care locuiește în comuna Bîra de trei ani. Florin Văduva nu se consideră un nostalgic al vremurilor din „epoca de aur”, dar consideră că ceea ce s-a realizat în comunism nu trebuie să fie aruncat la gunoi de actualii conducători ai țării.

„M-am înscris în PAS pentru că doctrina socialistă este aproape de principiile mele. Eu nu am fost membru al PCR, dar am fost UTC-ist (Uniunea Tineretului Comunist – n.red.), instructor cultural la Cîntarea României și colaborator la mai multe publicații. Pe vremea aceea, era stabilitate financiară, tinerii aveau un serviciu, li se dădeau  locuințe. Aceste aspecte nu trebuie neglijate, după cum nu trebuie să uităm că au fost investiții care s-au făcut cu sacrificii umane, iar noi acum le dăm cu piciorul”, este de părere Florin Văduva. Președintele PAS Roman mai spune că, în multe țări din Europa, socialiștii sînt la conducere sau au o influență asupra  puterii  de decizie.

Florin Văduva nu este un novice în politică. După ’90 s-a înscris în Partidul România Mare (PRM) și a fost coleg cu Vadim Tudor pînă în 2007, cînd a trecut la PAS. Apartenența la PRM i-a adus și un post de consilier local într-o comună din județul Olt.

„Atunci  am candidat la primărie, dar nu am reușit să cîștig alegerile din cauză că eu am un crez  personal: niciodată nu promit ceea ce nu pot să fac. La alegerile locale din luna iunie, ținta noastră este ca la nivelul comunităților să avem un cuvînt de spus. Nu vrem putere, vrem doar să fim implicați”, spune președintele PAS Roman.

Florin Văduva spune că în zona municipiului Roman sînt aproximativ 300 de membri ai PAS și numeroși simpatizanți. Cu toate acestea, nu exclude o alianță cu alte partide mici de pe scena politică. Nemulțumirea lui cea mai mare este legată de modul în care văd oamenii implicarea politică.

„De multe ori mi s-a spus: «Eu vin la voi, dar voi ce-mi dați?». Este o abordare greșită, care derivă din lipsa unei culturi politice. Oamenii se înscriu în partide pentru interese, nu pentru doctrină. Și vor să li se ofere ceva fără ca ei să ofere ceva țării”, a explicat președintele PAS Roman.

O altă supărare a membrilor PAS  este faptul că nu pot candida sub sigla PCR. Autoritățile române consideră că PCR a fost desființat, iar însemnele și sigla acestuia nu mai pot fi folosite. În schimb, membrii PAS spun că PCR a fost trecut în ilegalitate și că au dreptul să se înscrie într-un partid ca nu a fost desființat, ci doar denigrat.

„Ne pare rău că nu am putut să ne prezentăm în fața electoratului sub sigla PCR. Este știut faptul că am încercat acest lucru, dar Tribunalul București ne-a respins solicitarea. Sperăm ca CEDO să soluționeze favorabil cererea noastra și, poate, la alegerile din noiembrie, reprezentanții noștri vor candida sub sigla PCR”, a declarat Constantin Rotaru, președintele PAS, prezent marți, 24 aprilie, la Piatra Neamț, la o întîlnire cu membrii și simpatizanții partidului.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • cipslim 9 ani

  Nu va e rusine obrazului?
  Mii si mii de oameni torturati in puscarii si ucisi, colectivizare fortata, desproprietariri, indobitocirea colectiva, copii morti prin orfelinate, lagare de munca fortate, distrugerea a tot ceea ce a fost mai rasarit din tara asta, si mai aveti neobrazarea sa vorbiti ca sunteti discriminati?
  Sa le dea dreptul, dar sa le fie rusine ca nu isi stiu istoria.

  • Nostalgicii comunismului 9 ani

   off-topic: Presa a reinviat subiectul fara niciun scrupul, fara a medita asupra consecintelor, s-a intamplat doar pentru ca a constatat ca readucerea subiectului in discutie face audienta, trafic si primeste un feedback puternic.

   on-topic: De ce credeti ca au iesit oamenii in strada in 1989, ca sa dea jos nomenklatura si pe Ceausescu?! Chiar credeti ca au fost nebuni de legat de au iesit cu mainile goale in fata mitralierelor si tancurilor? Priviti imaginile despre revolutia romana, si filmul „Piata Universitatii” al lui Stere Gulea ca sa vedeti cine a provocat nenorocirile din 1989 incoace.

 • MOTIVAREA CU RĂUTĂŢI FĂRĂ SUBSTANŢĂ, DE SORGINTE CAPITALISTĂ

  De ce oare, nişte nenorociţi, hoţi şi distrugători ai naţiunii române, trădători de ţară, indivizi care execută la comandă genocidul în România ( vezi recensământul, din 23 milioane de români, mai suntem aproape vreo 19 milioane ) îşi dau cu părerea despre COMUNISMUL din România ? Ruşine DO********R de mai sus, care prin nesimţirea lor îşi dau cu părerea .
  Într-un târziu a venit. Să fim înţelegători, le-a luat ceva timp ca să clocească aberaţiile „democratice” şi pline de respect şi înţelegere pentru „drepturile omului român”, de pe planeta Pământ, de la începutul mileniului III. „Dreptatea românească”, supusă unei lungi siluiri capitaliste cu ideologia aceea, vârtoasă, „fără de moarte” şi mai ales fără de cusur, a mai „triumfat” încă o dată, cu intenţia „vădit umană” de a imprima societăţii româneşti o faţă „durabilă”.
  Cu un sadism care-l depăşeşte pe cel al lui Nero, când călca pe grumazul creştinilor în arenele „Cetăţii eterne” şi-i arunca apoi, pătruns de „dragostea pentru poporul său”, lihniţilor lei, administraţia instaurată „revoluţionar”şi, mai ales, „conform dorinţei poporului”, se speteşte în „a apăra” ţara de tot ceea ce i-ar mai da o speranţă într-un viitor de normalitate.
  Hidoasă ca şi chipul celor care se contorsionează pe „logistica” de la comanda României şi ne omoară sadic, puţin câte puţin, întrebându-ne dacă trăim bine !?, MOTIVAREA se vrea nu numai obiectivă dar şi plină de substanţă constituţională . Este drept o „substanţă” furnizată de o Constituţie cu care dă de pământ fiecare gaşcă de tembeli aciuată la cârma treburilor statului pe căi şi prin tehnici pe care ea, Constituţia, i le furnizează printr-un „masochism politic” greu de înţeles.
  Sătul fiind de ceea ce se întâmplă pe aceste meleaguri de vreo douăzecişidoi de ani şi mai bine, consider că, după ce mi s-au furat legal banii munciţi, din buzunarul a cărui siguranţă mi-a fost garantată de „statul de drept capitalist”, mi-a mai rămas măcar dreptul, pe care mi-l asigură apartenenţa mea la Comunitatea Europeană, de a-mi alege singur drumul pe care să-l urmez, călăuzit fiind de speranţa firavă de mai bine.
  Dacă aş fi rupt de realitatea românească pe care o trăiesc şi mi-ar vârî cineva, pe sub uşă, foi volante cu spicuiri din MOTIVAREA DE SORGINTE CAPITALISTĂ formulată de Curtea de Apel Bucureşti la solicitarea PAS de a-şi schimba numele în PCR aş pica în păcatul să le dau oarecare dreptate.
  Căci parcurgând un paragraf care susţine că: „În acest sens, potrivit art. 1 alin. 3 din Constituţie, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi sunt garantate. De asemenea, potrivit art. 8 din Constituţia României („Pluralismul şi partidele politice”), „pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale ; partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii.
  Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei” te poate cuprinde un entuziasm „vecin cu nebunia” când constaţi în ce minune de ţară s-a nimerit să trăieşti.
  Spre „fericirea noastră” revenim, însă, cu picioarele pe Pământ când aflăm că:
  Conform (scuzaţi cacofonia, n.a.) prevederilor art. 3 lit. h din Legea nr. 51 / 1991 privind siguranţa naţională a României, „constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României… iniţierea, organizarea, săvârşirea sau sprijinirea în orice mod a acţiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunistă, fascistă, legionară sau de orice altă natură, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste, care pot pune în pericol sub orice formă unitatea şi integritatea teritorială a României, precum şi incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept” cum ar fi „o readucere în memoria cetăţenilor a fostului Partid Comunist Român, care, aflându-se la putere în perioada 1945-1989, a instaurat un regim totalitarism, o dictatură a cărei înlăturare a fost principalul scop al Revoluţiei Române din Decembrie 1989” ( Lovitura de Stat din Decembrie 1989 ).
  Să vezi şi să nu crezi de ce sunt în stare cei care, până mai ieri, îşi făceau studii de drept pe bani de sorginte comunistă, împărţeau dreptatea pe criterii de sorginte comunistă, de care nu se ruşinau chiar de loc, trăiau în locuinţe de sorginte comunistă, se îndopau, precum curcile, cu hrană bună, de sorginte comunistă iar astăzi profitând de „dreapta” redistribuţie capitalistă a banilor de sorginte comunistă huzuresc în „hangarele”, construite după chipul şi asemănarea lor, cu care şi-au înlocuit apartamentele, de sorginte comunistă, pe care le-au vândut la preţuri de sorginte capitalistă. Să recunoaştem, totuşi, că este şi pentru „măgăriile” lor destul de dificil să orbecăie cu măiestrie între cele două „SORGINŢI”, după cum bate vântul istoriei.
  Până una, alta, eu, COMUNIST DE SORGINTE COMUNISTĂ, le atrag atenţia „foştilor”, care acum sunt de sorginte capitalistă, că poporul român, în proporţie de peste 80%, conform sondajelor de sorginte capitalistă, nu numai că nu au uitat cum trăiau înainte de 1989, dar le mai aminteşte celor câţiva hapcăi, de sorginte capitalistă, că REGRETĂ foarte mult viaţa de atunci, chiar şi aşa cu unele necazuri care mai erau. Necazuri provocate intenţionat din system, de comunişti de sorginte capitalistă.
  Asta e viaţa, făcăturilor de sorginte capitalistă, care vă faceţi că nu observaţi că va veni şi vremea socotelilor corecte de SORGINTE COMUNISTĂ. Nu mai este mult ! Să auzim numai de bine ! La bună vedere ! Comitetul Judeţean al P.A.S. ( P.C.R. ) IAŞI // Preşedinte Tincu Petru