HomeSocialReligie

Parohia „Precista Mică” educă tânăra generaţie

Părintele Mihăiţă Popovici

Părintele Mihăiţă Popovici

Părintele Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman, a înfiinţat Centrul Parohial pentru Copii şi Tineret. În cadrul acestui centru, copiii şi tinerii vor participa activ la liturghie şi vor desfăşura diverse activităţi specifice vârstei.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea Centrului Parohial pentru Copii şi Tineret din cadrul Parohiei „Precista Mică” din Roman. Acest proiect îşi propune să ofere o alternativă creştină de petrecere a timpului liber pentru copii şi tineret, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung.

„Centrul Parohial pentru Copii şi Tineret funcţionează de trei săptămâni. Prin acest proiect, atragem copiii şi tinerii să participe la liturghie şi la activităţi de catehizare, cât şi la activităţi educative specifice vârstei. Începutul este şovăitor, deoarece copiii şi tinerii nu sunt obişnuiţi cu acest tip de activităţi, dar suntem optimişti că acest demers va prinde în rândul tinerei generaţii. De exemplu, în fiecare sâmbătă, la ora 9.00, săvârşim o liturghie cu copiii şi tinerii, în care participanţii nu sunt prezenţe pasive, ci se implică activ”, explică părintele Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman.

Proiectul „Centrul Parohial pentru Copii şi Tineret” a fost lansat de Sfântul Sinod încă din 2008, dar punerea lui în aplicare a ţinut de gradul de implicare a preoţilor în viaţa comunităţii.

Un alt argument în înfiinţarea acestor centre este faptul că tot mai mulţi copii petrec foarte mult timp în faţa calculatorului şi renunţă la lectură, jocuri, desen şi activităţi social-culturale. La aceste argumente se adaugă folosirea spaţiilor de cult din vecinătatea bisericilor în activităţi sociale de incluziune în care copiii şi tinerii să crească într-un mediu intercultural, dar şi religios, cu profunde influenţe creştine, cu respect faţă de semeni şi de Dumnezeu.

„Din păcate, nu dispunem de spaţiu suficient pentru desfăşurarea activităţilor pe care ni le-am propus. Jumătatea din casa parohială este locuită de părintele Rotaru, iar cealaltă parte se află în restaurare. Nu avem încă o bază materială minimală, cum ar fi jocuri de şah, mese de ping-pong, care să ne ajute să diversificăm activităţile centrului. În aceste condiţii, avem în vedere realizarea unui parteneriat cu Școala nr. 2 din Roman, care ne va sprijini cu locaţia şi cu profesorii de religie care se vor implica în acest proiect”, a spus părintele Popovici.

Comentarii

WORDPRESS: 0