Prima paginăSocialEducatie

„Parlamentul European va arăta aşa cum îl vom face noi să arate”

Dimensiune text

Aprecierea a fost făcută de europarlamentarul Renate Weber, la întâlnirea cu elevii de la „Petru Poni”. Aceasta a discutat cu elevii despre „greutatea” votului lor la alegerile europarlamentare.

Europarlamentarul Renate Weber s-a întâlnit vineri, 4 octombrie, cu elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, cu care a discutat despre importanţa participării tinerilor la alegerile europarlamentare, despre ce se ascunde în spatele unor sintagme ca „Uniunea Europeană”, „Parlamentul European” şi despre cum deciziile luate în forul european ajung să influenţeze viaţa fiecărui individ în parte. Renate Weber a fost însoţită la Roman de senatorul nemţean Eugen Țapu Nazare.

renate02

„Cred că cei mai mulţi dintre voi veţi vota, la anul, pentru prima dată. Înainte de a vota, este important ca fiecare dintre voi să vă întrebaţi : de ce votez? pentru ce votez? pe cine votez? Uniunea Europeană şi Parlamentul European sunt construcţii care au început la un anumit moment şi care se află în evoluţie. Peste zece ani, Parlamentul European va arăta aşa cum îl vom face noi să arate şi Uniunea Europeană ne va da atâtea beneficii cât o vom «obliga» noi să ne aducă, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat până acum a venit în urma unor dezbateri ample. Noţiuni ca Parlamentul European, dezbaterile care au loc acolo pot părea străine şi departe de noi, ca individ, dar folosirea luminii albe, de exemplu, sau modificarea legislaţiei în domeniul comercializării tutunului sunt lucruri care ne afectează pe fiecare dintre noi şi care au fost reglementate în Parlamentul European”, a spus, în deschiderea întâlnirii, Renate Weber.

Întâlnirea sa cu elevii a fost una interactivă, elevii fiind provocaţi la discuţii de cultură generală din domeniul politic, Renate Weber explicându-le pe înţelesul lor multe din noţiunile auzite la televizor şi din activităţile Parlamentului European.

renate03Renate Weber a fost aleasă eurodeputat din partea PNL la alegerile europarlamentare din 2007, iar la alegerile din 2009 a câştigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiaşi partid. Anterior intrării în politică, s-a remarcat în societatea civilă pentru activitatea în domeniul apărării drepturilor omului. În perioada 1998 – 2005 şi, respectiv, 2006 – 2007, a ocupat funcţia de Preşedinte a Fundaţiei Soros România (cunoscută şi sub denumirea de Fundaţia pentru o Societate Deschisă). În decembrie 2004, a devenit consiliera preşedintelui României pe afaceri constituţionale şi juridice, funcţie din care a demisionat în decembrie 2005. Este primul reprezentant al României căruia i s-a încredinţat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor, în 2008. Renate Weber a fost membră a trei comisii importante din Parlamentul European: Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, Comisia de afaceri juridice şi Comisia de Dezvoltare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0