HomeSocial

Pacienţii neasiguraţi sunt la mila sistemului

O tânără de 23 de ani, din satul Munteni, care are o afecţiune gravă a articulaţiei şoldului stâng şi nu se mai poate deplasa, nu poate primi îngrijiri medicale la spital, întrucât nu are asigurare medicală. O asigurare medicală i-ar permite să obţină tratamentul de care are nevoie.

T.R. este o tânără de 23 de ani din satul Munteni, comuna Văleni, care are o afecţiune inflamatoare a articulaţiei şoldului stâng. Netratată, în timp, această boală a făcut ca tânăra să nu se mai poată deplasa. La cererea familiei tinerei şi a comunităţii rromilor din localitate, primarul comunei, Ionel Stoleru, împreună cu viceprimarul, Dan Relu Grigore, au adus-o pe femeie la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman joi, 24 aprilie, în jurul orei 14.30, întrucât acuza dureri foarte mari. Pentru că suferea de o boală mai veche, care nu poate fi tratată la Roman, medicii de la Spitalul Municipal i-au făcut internare, pentru a-i da anumite calmante, dar a doua zi au externat-o, fapt care i-a supărat pe membrii familiei. „Familia şi întreaga comunitate rromă au fost deranjate de faptul că ea a fost externată imediat, deşi avea, în continuare, probleme de sănătate. Eu personal am adus-o la spital şi i-am plătit un taxi vineri, care a dus-o acasă după externare, însă mai mult nu ştiu ce ar trebui să fac”, spune primarul Ionel Stoleru.

Boala tinerei, în afara competenţelor medicilor de la Spitalul Roman

Medicii de la Spitalul Roman spun că boala femeii depăşeşte competenţele lor. „Pacienta suferă de coxită stângă tuberculoasă, care este o boală mai veche, sechelară, care a dus la impotenţă funcţională şi de aceea nu mai poate merge. Ea este în evidenţa medicilor de foarte mult timp, întrucât aceasta nu a fost prima dată când a venit la spital. Această boală este una care nu poate fi tratată la Spitalul Roman, întrucât nu există resursele necesare. De aceea, de fiecare dată când a venit, pacientei i s-a dat trimitere către Spitalul de Recuperare din Iaşi. Fiindcă nu este asigurată, în momentul în care s-a prezentat la spital la Iaşi, femeii i s-au cerut bani pentru serviciile medicale. Cum ea nu avea aceşti bani, s-a întors acasă, iar după câtva timp, când durerile s-au accentuat, s-a prezentat din nou la noi la CPU. De fiecare dată a fost primită, i s-au acordat calmante, însă mai mult nu putem face, fiindcă nu este de competenţa noastră. Și de această dată, tânăra a fost internată, la secţia de Medicină Internă, pentru a i se face un set de analize şi a i se administra calmante, a fost văzută de un medic ortoped şi de un medic de la secţia de Recuperare, dar, după aceea, a fost externată, cu trimitere la Iaşi. În faţa medicului din CPU, pacienta a spus că nu poate merge la Iaşi, pentru că acolo i se cer bani, pe care ea nu îi are. Din păcate, noi nu putem face mai multe pentru ea”, a precizat medicul Oana Onu, directorul medical al spitalului.

Soluţia pentru această tânără ar fi să obţină o adeverinţă de coasigurat, cu ajutorul unui membru al familiei care lucrează cu contract de muncă sau obţine o pensie şi plăteşte contribuţii la Sănătate. Dacă nu va obţine acest act, de fiecare dată când va veni la spital va primi acelaşi tratament, indiferent cât de nemulţumiţi ar fi aparţinătorii. Legea nu are inimă și nici sentimente, dar oamenii din sistemul de sănătate pot face dovada acestora prin identificarea unei soluții salvatoare pentru tânăra aflată în suferință.

Comentarii

WORDPRESS: 0