Prima paginăSocialSanatate

Pacienţii îşi vor putea alege medicul, contra-cost

Dimensiune text

Contra unei sume de banii, bolnavii pot avea medic personal.

Proiectul pilot de lege privind salarizarea cadrelor medicale va oferi posibilitatea pacienţilor să-şi aleagă medicul care să-i trateze. Conform proiectului, se urmăreşte scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetar. Veniturile pentru medici şi echipa medicală vor creşte în două forme: prin salarizarea pe performanţă (pe baza unor criterii care vor fi descrise în normele de aplicare) şi prin posibilitatea de a consulta şi trata pacienţi proprii, în regim privat, în spitalul public. De asemenea, se oferă pacientului posibilitatea alegerii medicului chiar în spitalul public, dacă doreşte acest lucru. Proiectul oferă medicului posibilitatea de a trata pacienţii proprii în spitalul unde lucrează. Excepţie fac situaţiile de urgenţă. Medicii cu specialitatea medicină de urgenţă şi ATI nu pot avea pacienţi privaţi.

Procentul paturilor ocupate de pacienţi în regim privat nu poate depăşi 20%. Consultarea acestora nu se poate face decât în afara orelor de program. Medicii care optează pentru a avea pacienţi privaţi în spitalul public trebuie să fie angajaţi ai spitalului şi să nu lucreze concomitent şi în mediul privat. Sumele obţinute în urma plăţilor făcute de către pacienţii privaţi se vor distribui între medic, echipa medicală şi spital (procentele propuse în acest moment sunt 50% pentru medic, 30% echipă, 20% spital).

„Este o prevedere binevenită mai ales pentru pacient, care poate beneficia de mai multe servicii care nu sunt incluse în pachetul de bază. Evident, contra-cost, pacientul poate opta să fie îngrijit de un anumit medic, să fie cazat într-o rezervă şi să beneficieze de condiţii mai bune decât cele din pachetul de bază. În acest fel, s-ar elimina şi suspiciunile care planează asupra medicilor”, a apreciat medicul Letiţia Damoc, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0