HomeSanatate

Pacienții evaluează subiectiv serviciile medicale din spitale

Fiecare spital este obligat să ofere pacienţilor spre completare, la externare, un chestionar de evaluare a satisfacţiei privind servicile primite. Mulți nu completează aceste chestionare, dar cei care o fac declară, în general, că sunt mulţumiţi.

Fiecare spital care îşi doreşte să fie acreditat este obligat să ofere posibilitatea pacienţilor de a completa chestionare de satisfacţie- care cuprind întrebări legate de condiţiile din spital, de relaţia dintre medic şi pacient sau ce anume şi-ar mai dori persoanele internate -, având rolul de îmbunătăţire a performanţei activităţii spitalului.

La spitalele din Roman au fost introduse, în urmă cu mai mulţi ani, aceste chestionare de satisfacţie. La ultimele analize care au fost făcute asupra unor chestionare, completate în 2014, cele mai multe sesizări ale pacienţilor corespundeau realităţii, însă existau şi unele despre care nu se ştie dacă vor putea fi rezolvate cândva.

În general, părerea pacienţilor referitoare la serviciile medicale pe care le primesc este una bună, iar dacă şi-ar dori să se schimbe ceva, ar fi vorba despre atitudinea unor cadre medicale, condiţiile de cazare, precum şi mâncarea.

Cel mai recent au fost analizate chestionarele de evaluare a satisfacţiei privind serviciile de laborator de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman. Din cele 33 de persoane care au completat aceste chestionare în 2014, toate au dat notă maximă când a fost vorba de serviciile furnizate de asistenţi la primirea pacienţilor, la recoltare şi la eliberarea rezultatelor. Chiar dacă toţi au declarat că au încredere în rezultatele primite, numai două treimi dintre ei au afirmat cu certitudine că vor alege acelaşi laborator de analize dacă vor mai avea nevoie în viitor de asemenea servicii.

La Spitalul de Psihiatrie Roman, pentru că nu toţi pacienţii sunt în deplinătatea facultăţilor mintale, încât să poată completa onest aceste chestionare, personalul medical solicită, uneori, aparţinătorilor să răspundă la aceste întrebări. În general, familiile pacienţilor sunt mulţumite de condiţiile din spital. Există şi pacienţi care au momente de luciditate şi care pot completa aceste chestionare. Dorinţele lor sunt, însă, dintre cele mai inedite. Unii scriu că ar vrea să primească ţigări, cafea sau să fie trimişi în excursii. Alţii vor să aibă în permanenţă un cadru medical lângă ei, cu care să stea de vorbă. Cei mai mulţi scriu că vor să plece acasă, să fie externaţi, deoarece nu consideră că ar avea vreo probleme de sănătate. Însă, conducerea Spitalului de Psihiatrie nu poate lua în considerare astfel de cerinţe, întrucât vin de la persoane fără discernământ.

Comentarii

WORDPRESS: 0