HomeActualitateRoman

Pacienţii care mor în weekend la spital, luaţi acasă lunea

Dacă decesul unui pacient este înregistrat, în spital, de vineri după-amiază până duminică seara, el poate fi luat acasă de familie abia luni dimineaţa.

În şedinţa de Consiliu Medical care a avut loc, miercuri, la Spitalul Muncipal de Urgenţă Roman, s-a stabilit cum trebuie procedat în cazul pacienţilor care mor la spital. Dacă decesul unui pacient este înregistrat, în spital, de vineri după-amiază până duminică seara, el poate fi luat acasă de familie abia luni dimineaţa. „S-a stabilit modul în care trebuie procedat atunci când un pacient moare în spital. Am personalizat procedura în funcţie de situaţiile întâlnite la noi în unitate, astfel încât să fie foarte clar cât cum trebuie procedat. Acea persoană internată care decedează pe secţie, în intervalul vineri după amiază – duminică seara, nu poate fi luat acasă de familie până luni dimineaţa. Deşi tradiţia creştină spune ca cel care a murit să fie înmormântat în trei zile, acestea sunt legile spitalului, întrucât, în această perioadă, nu avem medic anatomo-patolog care să efectueze o necropsie, în caz de nevoie. În cursul săptămânii, pacientul care moare în spital trebuie predat familiei în cel mult şase ore. Singura excepţie care se admite este în cazul persoanelor de religie musulmană, care trebuie să fie înmormântate în aceeaşi zi cu decesul. În acest caz, medicul curant, cu avizul conducerii, poate chema medicul anatomo-patolog de acasă, pentru a face necropsia, dacă este cazul”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul spitalului.

Serviciile anatomo-patologice, cum ar fi necropsia sau îmbălsămarea, sunt gratuite. „Încă ne spun pacienţii că au auzit că aceste servicii costă, dar, de fapt, ele nu costă nimic. Am întâmpinat, de multe ori, o anumită reticenţă a unor familii de a lăsa pacientul grav bolnav în spital, pentru că ei aşa au auzit, că îi va costa foarte mult să îl ia din spital, dar acest lucru nu este adevărat. Tot ce se face la nivelul serviciului de anatomie patologică este gratuit”, a precizat directorul Spitalului Municipal.

Comentarii

WORDPRESS: 0