HomeSocialSanatate

Operații mai rapide la Chirurgie, cu aparat de 30.000 de euro

Operaţiile efectuate în sălile din blocul operator al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman se vor reduce la jumătate ca şi durată, datorită unei unităţi de electrochirurgie, care va scoate din bugetul spitalului 30.000 de euro.

Secţia de chirurgie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman va avea în dotare un aparat nou, care se numeşte unitate de electrochirurgie, cu ajutorul căruia se vor putea efectua operaţii complexe într-un timp mult mai scurt decât se realizează în prezent.

Medicul şef al secţiei de Chirurgie, Dan Arvătescu, precizează că acest aparat va permite şi lărgirea ariei de intervenţii efectuate în sălile de operaţii.

„Această unitate de electrochirurgie este un aparat complex, care cuprinde o serie de elemente care ajută la realizarea operaţiilor cu ajutorul curentului electric. Până acum, noi avem în sala de operaţie numai electrocauter şi bisturiu electric. Acest aparat nou le cuprinde şi pe acestea două, dar şi un coagulant uni şi bipolar, un sigilator de vase, dar şi un electrocauter în mediu lichid. Această ultimă componentă este foarte utilă pentru chirurgia endoscopică urologică, la operarea unor tumori de vezică urinară sau pentru operaţii endoscopice de prostată”, a afirmat medicul Dan Arvătescu.

Sigilatorul de vase pe care îl cuprinde această unitate de electrochirurgie va scuti foarte mult din timpul operator. „Dacă până acum legam vasele de sânge cu aţă, procedeu care dura foarte mult, de acum, acest lucru va fi făcut într-o secundă, şi pot fi sigilate sau secţionate vase chiar şi până la şapte milimetri în diametru. De asemenea, ne va permite să efectuăm rezecţii laparoscopice de intestin, în cazul unor cancere de colon, sau este util la histerectomiile pentru fibromul uterin”, mai spune medicul Arvătescu.

Acest aparat are avantajul că este compact şi poate fi mutat foarte uşor în toate cele opt săli de operaţii ale spitalului.

Conducerea unităţii sanitare a aprobat suma de 30.000 de euro pentru achiziţionarea acestei unităţi de electrochirurgie. Chiar dacă astfel de aparate se găsesc şi la 100.000 de euro, medicii de la secţia de Chirurgie a Spitalului Roman au găsit patru firme care l-ar putea oferi în limita bugetului disponibil.

Comentarii

WORDPRESS: 0