HomeEconomie

Oierii vor să-și ateste produsele tradiționale

Agricultura în zonele montane defavorizate a fost subiectul unui seminar care s-a desfășurat săptămîna trecută la Prefectura Neamț.

 

 

În cadrul întrunirii, la care au participat specialiști în agricultură și crescători de animale din zona de munte, s-a discutat despre starea actuală a pajiștilor montane și despre posibilități de îmbunătățire și folosire rațională, despre măsurile de agro-mediu și bune practici agricole în patrimoniu pastoral montan. De asemenea, a fost prezentată Legea 214/2011 a pajiștilor și amenajărilor pastorale și implicațiile ei.

Alte discuții au vizat atestarea și înregistrarea produselor alimentare tradiționale din zona de munte, modernizarea stînilor, pas inevitabil în atestarea produselor tradiționale din zona de munte, și introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a patru ocupații din cadrul oieritului montan, pregătirea profesională și certificarea oierilor montani.

Fermele mici, cum sînt cele mai multe din zona de munte, au nevoie de sprijin în organizarea grupurilor de producători pentru colectarea, procesarea și vînzarea produselor, astfel încît cea mai mare parte a valorii adăugate să rămînă la ei. Creșterea animalelor face parte din cultura și tradiția muntenilor. Astăzi, mai mult ca oricînd, renașterea acestei tradiții, dezvoltarea ei și lăsarea ca moștenire generațiilor viitoare reprezintă o datorie sfîntă„, a spus prefectul Mihai Archip.

Seminarul a fost organizat de către Filiala Neamț a Forumului Montan din România, Comitetul Județean pentru Zona Montană și cu sprijinul Instituției Prefectului, al Consiliului Județean Neamț, al asociațiilor județene a crescătorilor de ovine și bovine și al firmei TCE 3 Brazi.

Comentarii

WORDPRESS: 0