HomePolitica

Obiectivele UNPR- Ponta președinte și formarea viitorului Guvern

La reuniunea pe Moldova, organizată la Durău, UNPR-iștii au stabilit țintele politice pentru perioada următoare. Alianța UNPR-PSD va funcționa cel puțin până în 2020. Liderii UNPR speră să mai atragă în partid încă zece parlamentari. Președintele UNPR Neamț consideră că, la nivel local, mai importante sunt obiectivele politice decât disputele personale.

Reprezentanții Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR) din toată Moldova s-au întâlnit, vineri și sâmbătă, la Durău, pentru a pune la punct strategia pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, în contextul rezultatelor alegerilor europarlamentare din luna mai. La întâlnirea de la Durău au participat președintele Gabriel Oprea, președinții filialelor UNPR din Moldova, toți parlamentarii UNPR din regiunea Nord-Est, primari UNR din județul Neamț și primarul municipiului Onești, dar și consilierii județeni din Neamț ai UNPR.

Deși a condus lucrările ședinței, președintele UNPR, Gabriel Oprea, nu a participat la conferința de presă, lăsând acest lucru pe seama secretarului general al UNPR, Neculai Onțanu, și a coordonatorului Regiunii Nord-Est, Culiță Tărâță. În prima parte a conferinței a fost prezent  și europarlamentarul Damian Drăghici, care a fost recomandat de reprezentații UNPR drept o persoană cu multe relații personale printre oficialii Uniunii Europene, care va putea pune în practică proiecte de interes pentru țară datorită acestor relații personale. ”Damian Drăghici este un om deosebit de important pentru țară. Este primul american care face parte din Parlamentul European, pentru că domnul Drăghici are și cetățenie americană. Este mare lucru! Damian vorbește și de două ori pe zi cu  Barrosso și cu alte persoane din conducerea Uniunii Europene, iar miniștri ai altor țări stau la rând pentru a fi primiți și pentru a discuta cu acele persoane”, a spus Culiță Tărâță. La rândul său, Damian Drăghici a promis că va fi un ambasador al României și al UNPR în Parlamentul European.

Pe plan intern, membrii UNPR sunt convinși că, după alegerile din luna noiembrie, PSD și UNPR vor da președintele și premierul României. ”Este un obiectiv strategic foarte important pentru noi și pentru țară. Noi avem aici reprezentanți importanți ai Guvernului. UNPR are 40 de parlamentari și, în curând, vom avea 50 de parlamentari. Suntem un partid care pune problema punctual și care se ține mereu de cuvânt, care pune mereu în față interesul național. Noi suntem  primii care am ridicat această problemă și, astăzi, absolut toate partidele vorbesc despre interesul național”, a adăugat Culiță Tărâță.

”Făceam o retrospectivă în raport cu precedenta întâlnire și avem parte de o îmbunătățire structurală deosebită. Aceasta este prima întâlnire regională pe care o organizăm, din interesul deosebit pe care UNPR îl are pentru această regiune. Noi  vom finaliza, până la sfârșitul lunii iulie, toate cele opt întâlniri regionale. După cum bine știți, noi am făcut o evaluare pentru a constata împreună modul în care se colaborează alianțele locale, apreciind că o colaborare foarte a alianțelor locale este un bun prilej de a consolida alianțele naționale în teritoriu. De asemenea, am dorit să vedem cum se reflectă în conștiința publică măsurile și politica guvernamentală duse la nivel național. Mă refer la câteva dintre obiectivele care s-au stabilit și măsurile care s-au luat: scutirea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5%. Ne interesează să știm cum privesc oamenii, care sunt percepțiile lor cu privire la reparațiile sociale pe care le-a făcut Guvernul Ponta. Am dorit să vedem, la nivelul organizațiilor județene, nivelul de implicare a UNPR în teritoriu”, a completat Neculai Onțanu, secretarul general al UNPR.

Neculai Onțanu a adăugat că a fost evaluat și modul în care se implică organizațile din teritoriu cu privire la strângerea de semnături pentru candidatura la președenție a lui Victor Ponta. Membrii UNPR au adoptat, sâmbătă, o rezoluție în care au punctat obiectivele pentru perioada următoare. ”Avem o forță politică importantă, atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar, alianța UNPR-PSd este înregistrată la tribunal până în anul 2020, toate obiectivele vor fi comune până atunci”, a declarat Onțanu. Secretarul general al UNPR l-a lăudat pe Culiță Tărâță pentru implicarea politică și pentru persevența de a rezolva problemele din punct de vedere administrativ.

Obiectivul politic, mai important decât relațiile personale

unpr 5Reprezentanții UNPR au fost de acord că trebuie să treacă peste toate animozitățile pentru a fi atins targetul la toamnă, în ceea ce privește alegerea președintelui țării. ”UNPR este într-o alianță cu PSD, dar PSD are libertatea de a discuta, de a negocia diverse formule la nivel local. Din ceea ce a spus domnul vicepremier Liviu Dragnea, posibilitatea de a veni PP-DD la guvernare este scăzută. Dar aceasta este o problemă a PSD, nu a noastră”, a precizat Neculai Onțanu. Cu toate acestea, liderii UNPR nu au  negat probleme de la nivel local și nici discuții în contradictoriu, dar au spus că lucrurile sunt armonizate.

Culiță Tărâță a confirmat că, la nivelul Consiliului Județean Neamț, PSD și PDL formează majoritatea, ”datorită realțiilor de prietenie dintre Ionel Arsene și Gheorghe Ștefan”. ”A nu se confunda relația dintre două persoane – Tărâță și Arsene – cu relația dintre PSD și UNPR. Interesul major este alegerea lui Victor Ponta ca președinte al României și formarea guvernului care se va instala în luna decembrie. Discuțiile, contradicțiile, nu trebuie să afecteze relația dintre cele două partide. Nu eu împiedic lucrurile, ci, din contra, voi pune umărul la rezolvarea acestor probleme. Din păcate, Arsene este un om despre care eu nu vreau să discut. Aceasta este mentalitatea lui și fiecare are felul său de a fi. Trebuie să înțelegem că, în politică, sunt anumite lucruri peste care trebuie să trecem, urmărind scopul general și nu interesele de grup sau personale”, a adăugat Culiță Tărâță. Acesta a spus că, săptămâna viitoare, va prezenta certificate fiscale de la ANAF, care să arate situația grupului de firme la care a fost acționar, pentru a demonta toate acuzele aduse de președintele PSD Neamț.

Membrii UNPR au mai discutat despre strategia de dezvoltare a agriculturii, care este pe masa de lucru a Guvernului, ca prioritate. ”S-a discutat despre această chestiune chiar și săptămâna trecută, atât cu premierul Victor Ponta, cât și cu ministrul Agriculturii. Daniel Constantin este de apreciat pentru ceea ce a făcut în sprijinul agricultorilor din România. Eu am avut multe contradicții cu el, dar îl apreciez pentru ceea ce a făcut”, este de părere președintele UNPR Neamț. Reprezentanții UNPR au exclus posibilitatea ieșirii de la guvernare, spunând că, dimpotrivă, rolul și influența UNPR în cadrul alianței au mai crescut în ultima perioadă. ”Nu se poate guvernare fără UNPR. Acesta e un partid disciplinat, oamenii sunt învățați cu seriozitatea. Este exclusă o altă alianță”, a declarat președintele UNPR Neamț.

În rezoluția adoptată sâmbătă, membrii UNPR din regiunea Nord-Est și-au asumat strângerea a 1.000.000 de semnături pentru susținerea lui Victor Ponta ca și candidat la alegerile prezidențiale. ”UNPR va continua să funcționeze ca partid de sine stătător, aducându-și contribuția la o guvernare în acord cu așteptările electoratului. Politica economică a cabinetului Ponta și-a confirmat justețea prin creșterea economică înregistrată, prin triplarea ratei de absorbție a fondurilor europene, prin reducerea unui număr semnificativ de taxe și impozite. Reafirmăm angajamentul de a duce la îndeplinire promisiunile făcute în campania electorală. Susținem toate proiectele guvernamentale de dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale din regiunea Nord-Est”, se precizează în documentul semnat de Gabriel Oprea, Neculai Onțanu și Culiță Tărâță.

Comentarii

WORDPRESS: 0