Oaspeți europeni la Școala „Roman Mușat”

Școala romașcană găzduiește întîlnirea delegațiilor din Franța, Spania, Polonia și Italia din cadrul proiectului Comenius „Să ne deschidem spre ceilalți pentru a ne cunoaște mai bine”.

 

 

Școala „Roman Mușat”, structură a Liceului cu Program Sportiv, este, începînd de luni, 7 mai, gazda unui grup de elevi și profesori din mai multe țări ale Europei, veniți să descopere particularitățile sociale, istorice și culturale ale românilor. Oaspeții europeni sînt de la Zespol Szkol Zawodowych nr. 1 din Bychava, Polonia, Lycee Monge La Chauviniere, Nantes, Franța, și Instituto d’Istruzione superiore Leonardo da Vinci, Fiumicino, Italia, parteneri ai școlii romașcane în cadrul proiectului „Să ne deschidem spre ceilalți pentru a ne cunoaște mai bine”.

Oaspeții au fost primiți cu pîine și sare la intrarea în școală, după care au vizitat grădinița cu program prelungit care funcționează în incinta școlii, sălile de clasă de la Școala „Roman Mușat” și de la Liceul cu Program Sportiv. După ce au făcut cunoștință cu modul de organizare al școlii romașcane, delegațiile străine au vizitat orașul, apoi au fost primite de primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu, care le-a oferit suveniruri cu simbolurile Romanului.

„Este foarte important că, prin aceste proiecte, ne putem cunoaște atît din punct de vedere structural, ca mod de organizare a diferitelor sisteme, cît și la nivel de comunitate și de indivizi, și cred că, într-o lume care caută mereu puncte de vedere diferite, noi trebuie să căutăm și lucrurile care să ne apropie”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

În zilele pe care le vor petrece la Roman, oaspeții europeni vor face cunoștință cu patrimoniul natural și istoric al zonei, iar miercuri, 9 mai, vor sărbători împreună cu elevii romașcani Ziua Europei. „Proiectul nostru oferă participanților posibilitatea de a descoperi și înțelege alte culturi cu specificul lor național, permițînd, în același timp, găsirea elementelor comune păstrînd propria identitate. Proiectul pune în evidență rolul învățămîntului în fiecare cultură, subliniind în mod particular folosirea limbilor străine și a mass-media moderne care permit organizarea proiectului în toate compartimentele sale. Ne propunem, astfel, să motivăm elevii să cultive spiritul de toleranță, de fraternitate, în scopul înțelegerii nevoilor celorlalți și al acceptării diferențelor ca niște adevărați cetățeni europeni, plecînd de la cunoașterea geografiei, istoriei, tradițiilor, artei, gastronomiei și a tuturor particularităților fiecărui partener. Ne dorim, de asemenea, ca acest proiect să pregătească atît elevii, cît și personalul implicat, pentru tot felul de contacte viitoare atît în viața profesională, cît și personală, depășind, astfel, barierele lingvistice și culturale”, a spus profesoara Doina Dobra, coordonatoarea proiectului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0