Oaspeți din Europa la Școala „Mihai Eminescu”

Profesori și elevi din Grecia, Croația, Portugalia, Spania, Letonia și Suedia s-au întâlnit la Școala „Mihai Eminescu”, într-un proiect dedicat consilierii psihologice a copiilor.

accepto 2Școala „Mihai Eminescu” este, începând de marți, 28 octombrie, gazda primei reuniuni a partenerilor din proiectul „Accepto – acceptă-te pe tine și pe ceilalți”. Participanții sunt din Grecia, Croația, Portugalia, Spania, Letonia și Suedia, școala romașcană fiind școală coordonatoare. „Suntem bucuroşi de a avea oaspeți de onoare la Școala «Mihai Eminescu». Ne așteaptă o săptămână plină, cu activități la proiect, la finalul căreia bilanțul va fi mai mult ca sigur pozitiv”, a spus directorul Școlii „Mihai Eminescu”, profesoara Mihaela Rusu. „Proiectul pe care îl începem astăzi este un proiect de tip Erasmus plus, un tip nou de proiecte, pentru care putem fi considerați deschizători de drumuri, întrucât, din 12 proiecte aprobate în țară, doar două au fost depuse de școli. Proiectul nostru este orientat, în primul rând, pe consilierea psihologică a elevilor. Ne confruntăm, astăzi, cu numeroase manifestări de violență, de intoleranță, copiii se simt lezați de multe ori de atitudinea colegilor. Dorim ca, prin acest proiect, copiii noștri să-și dezvolte stima de sine, să-și învingă toate reținerile care îi fac să nu-și dezvolte la maxim calitățile și abilitățile și, bineînțeles, să-și dezvolte această atitudine tolerantă de acceptare față de ceilalți. Pe parcursul celor doi ani, vom avea activități deosebit de interesante, una dintre acestea fiind formarea la care vom participa în Italia, într-un institut de specialitate, urmând ca toate informațiile pe care le vom primi să fie împărtășite apoi colegilor din școală. Avantajul acestui nou tip de proiecte Erasmus este acela de a accepta ca parteneri nu doar școli, ci și alte tipuri de instituții care pot contribui la dezvoltarea activității propuse în proiect”, a spus profesoara Odette Dogan, coordonatorul echipei de proiect de la Școala „Mihai Eminescu”. Printre activitățile care se vor desfășura în cadrul întâlnirii de la Roman se numără discuții organizatorice pentru cei doi ani de activități, vizite la câteva instituții de învățământ din oraș și prezentarea unor obiective turistice, atât din județul Neamț, cât și din zona Brașovului.

10 ani de experiență în proiecte

accepto 4Școala „Mihai Eminescu” este una dintre școlile cu cea mai bogată experiență din județ în implementarea proiectelor cu finanțare europeană, concretizați în activități și experiențe. „Am spus, de câte ori am avut ocazia, că am dus în activități un anumit tip de copil și aducem acasă un cu totul altul. Aceste experiențe le permit să-și dezvolte abilitățile, să intre în contact cu alte civilizații, cunosc preocupările unor tineri de vârsta lor din alte țări și au numai de câștigat. Schimbarea de mentalitate este vizibilă și la partenerii noștri. Vin în țară cu niște idei și pleacă schimbați în bine. Constată că România nu e ceea ce își imaginau. Am avut de multe ori parte de replici «Nici nu știam ce pierdeam, dacă nu veneam». Astfel de cuvinte ne bucură și ne motivează. Poate că este doar o picătură într-un ocean, dar pentru noi a contat foarte mult că am putut schimba, cât de puțin, mentalitatea celor din afară”, a spus Odette Dogan. O supriză pentru gazde a reprezentat-o prezența, printre oaspeți, a unui foarte bun vorbitor de limba română. Rebeca Petrișor este elevă în clasa a VII-a, s-a născut în Grecia, acolo unde părinții ei trăiesc de 20 de ani, dar vorbește acasă în limba română. „Când am aflat despre acest proiect în școală, mi-am dorit foarte mult să particip, pentru că vreau să știu cât mai multe despre România. Părinții mei sunt din Botoșani, acolo avem rude pe care le vizitez în fiecare an. Proiectul mi-a dat ocazia de a cunoaște mai multe despre România, de a-mi face prieteni”, a spus Rebeca.

accepto 3Delegaţia fost primită şi de Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, în sala de şedinţe a Primăriei Roman.

„Bine aţi venit în România, bine aţi venit la Roman. Vă doresc o şedere plăcută şi un proiect funcţional, cu beneficii pentru fiecare parte din el. Este o temă generoasă, ţinând cont că, într-o lume tot mai diversă, cu preocupări dintre cele mai deosebite, avem şi puncte care ne unesc, şi a accepta, a fi tolerant, este un reper important în colaborarea noastră. Acest proiect iată că a reuşit să vă aducă împreună, reprezentanţi din opt ţări. Sper să aveţi o vreme frumoasă şi să vizitaţi obiective frumoase din Roman. Faptul că ne cunoaştem, că dialogăm, înseamnă un punct important în a-l accepta pe celălalt şi a fi uniţi în diversitate”, a transmis invitaţilor primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

La finalul întâlnirii, reprezentanţii Primăriei Roman au oferit în dar oaspeţilor însemnele municipiului Roman.


COMENTARII

WORDPRESS: 0