Prima paginăSocial

Oameni în toată firea s-au jucat cu focul

Dimensiune text

Odată cu venirea primăverii, oamenii au început să curețe terenurile agricole prin arderea vegetației uscate. Aproape în fiecare zi, miriștile ard fără ca cineva să se gîndească și la consecințe. Într-o singură săptămînă, pompierii militari romașcani au intervenit de opt ori pentru a stinge vegetație uscată aprinsă de oameni care voiau să curețe terenurile rapid și ieftin.

 

 

O intervenție care s-a desfășurat săptămîna trecută a avut ca obiect stingerea focului în curtea Liceului cu Program Sportiv și a Colegiului Tehnic „Petru Poni”. Atunci au ars aproximativ 150 de metri pătrați de vegetație uscată. La o altă intervenție, pompierii au trebuit să prevină ca focul izbucnit într-o grădină să nu cuprindă și casa unei femei din Cotu Vameș. Femeia a vrut să curețe grădina, dar a reușit să dea foc la 1.000 kilograme de coceni și la doi metri dintr-un gard.

Un alt incendiu care a făcut pagube majore a avut loc în ziua de Buna Vestire, la Poienari. În jurul prînzului, cinci hectare de teren au început să ardă simultan pe mai multe focare, din care un hectar de stufăriș. Două ore mai tîrziu, în aceeași zi, un incendiu a afectat 1.000 metri pătrați de vegetație uscată și stufăriș, în satul Tămășeni. Luni, un incendiu similar a distrus 150 de metri pătrați de teren, iar marți dimineață persoane iresponsabile au dat foc gropii de gunoi.

În total, peste 55.000 de metri pătrați de teren au fost afectați de aceste arderi necontrolate.

Pentru a se evita astfel de situații, pompierii avertizează populația că arderea miriștilor se poate realiza numai după ce se obține autorizație, iar focul trebuie supravegheat în permanență. În lipsa permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării flăcărilor la vecinătăți, agricultorii se pot alege cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 2.500 lei. Conform legii, agricultorilor care utilizează teren arabil, inclusiv pajiști temporare, le este interzis să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0