HomeSocialEducatie

Oameni care au făcut istorie pentru învăţământul romaşcan – profesoara Elena Teodorescu

Profesoara Teodorescu, fost director al Liceului „Roman-Vodă”, a împlinit 80 de ani de viaţă.

Profesoara de limba rusă Elena Teodorescu, fost director al Liceului „Roman-Vodă” în perioada 1960 – 1967, a împlinit marţi, 9 iulie, 80 de ani. Foştii elevi şi dascăli ai liceului îşi amintesc că profesoara Teodorescu era unul dintre oamenii şcolii cu un desăvârşit tact pedagogic. „Acest mod de abordare izvorăşte din dragostea şi stima faţă de cel cu care lucrezi. Este cheia reuşitei profesionale la catedră”, spune fostul director al liceului.

Dascălul a adunat 25 de ani de la pensionare, dar legătura cu liceul unde a învăţat şi a muncit 30 de ani nu a fost întreruptă niciodată. „Eu sunt o LRV-istă, fratele meu a studiat la LRV, fiica şi nepoata mea au absolvit cursurile acestui liceu. Soţul meu a fost şi el elev al liceului. Sunt legată sufleteşte de acest loc”, spune cu mândrie profesoara Teodorescu. Dovada acestui lucru o constituie telefoanele pe care actualul director al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi bibliotecara Cornelia Jora le primesc anual de la profesoara Teodorescu, care cere informaţii despre cum au decurs examenele de sfârşit de an şcolar.

Prietenia care s-a legat între profesorii din Liceul „Roman-Vodă” începând din 1957, anul în care Elena Teodorescu s-a întors în liceu ca profesor, a fost una de lungă durată. În anul 2007, profesoara Elena Teodorescu s-a gândit să realizeze o întâlnire de suflet cu toţi dascălii dedicaţi şcolii, nume mari pentru învăţământul romaşcan.

Soţul profesoarei, Lucian Teodorescu, fost inspector şcolar şi primul director al Școlii nr. 5 din Roman, va împlini aceeaşi vârstă pe 18 iulie.

Foştii profesori, în subordinea fostei eleve teodorescu3

Profesoara Elena Teodorescu a început să lucreze la Liceul „Roman-Vodă” începând cu 1957, după câţiva ani activitate la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc. „Când am intrat în Liceul «Roman-Vodă», am avut un şoc. Mobilierul  era stricat, pe jos în loc de covoare erau pături din timpul războiului”, povesteşte profesoara.

Doi ani, între 1958 – 1960, s-a ocupat cu problemele educative ale liceului, iar de la 1 septembrie 1960, profesoara Elena Teodorescu este numită, la numai 27 de ani, să conducă destinele Liceului „Roman-Vodă”. Misiunea primită era una foarte dificilă, nu atât pentru nevoia imperioasă de modernizare a liceului, cât pentru faptul că-i avea în subordine pe foştii ei profesori, nume grele ale învăţământului romaşcan, cunoscuţi pentru profesionalismul lor: profesorii Alexandru Cojocaru, Alice Stanciu şi mulţi alţii. „Nu a existat o problemă între generaţii. Am fost sprijinită de profesorii mei şi am găsit înţelegere în ceea ce doream să fac. Pot să spun că liceul a fost pentru mine «acasă». Vreme de şapte ani, cât timp am fost la conducerea liceului, programul meu la liceu începea de la 6.00 dimineaţa şi se încheia în noapte târziu, la 1.30”, spune profesoara Teodorescu.

teodorescu2Examen de maturitate la şapte obiecte

Examenul de maturitate era o adevărată piatră de încercare pentru tinerii care terminau liceul. „Eram preşedinta comisiei de examinare. O perioadă, examenul de maturitate presupunea examinarea orală a absolvenţilor la şapte obiecte, cu excepţia matematicii, care cuprindea, în plus, şi o probă scrisă. Niciun elev nu-şi permitea să vină nepregătit. Acest examen era tratat cu multă răspundere elevi, iar evaluarea acestora era făcută cu multă obiectivitate. Mi-amintesc că, în perioada 1968 – 1972, eram diriginta unei clase de 30 de elevi. Toţi au promovat examenul de maturitate cu succes şi au fost admişi la facultate”, a spus profesoara Teodorescu.

Iar elevii i-au fost recunoscători dascălului: „Un fost elev de-al meu stabilit în Johannesburg, în Africa de Sud, a venit în România după 1990, să mă vadă. Vroia, de fapt, să-mi mulţumească pentru faptul că l-am ajutat să termine liceul. Era evreu, părinţii plecaseră în Palestina şi organele de partid din acea vreme doreau să-l alunge din liceu”, mai rememorează profesoara Elena Teodorescu.”Contează omul de catedră. Copilul intuieşte dacă îţi faci datoria cu dragoste”, crede, și acum, la  împlinirea vârstei de 80 de ani, profesoara Elena Teodorescu.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • roman 9 ani ago

  „M.GORKI” a fost o institutie cu adevărat romanească……………….

 • CATALINA ROSCA 9 ani ago

  LA MULTI ANI, doamna profesor !

  Cu stima, Catalina Rosca (acum, Ciobanu)

 • oldgambler 9 ani ago

  La Multi Ani ! Sanatate multa-multa,sa va bucurati de nepotica si,de ce nu,de stranepoti.Impreuna cu dl. Teodorescu. Cu multa stima,Neli Dobos