Prima paginăInedit

O viață cât un secol, cu smerenie, credință și iubire

Dimensiune text

Maria Stănescu împlinește 100 de ani. Fiica, nepoții și strănepoții au pregătit o petrecere în cinstea ei. 

Maria Stănescu zâmbește timid, înconjurată de trei generații. A ajuns o vârstă greu de atins de cei mai mulți dintre noi. Sâmbătă, 4 aprilie, împlinește 100 de ani de când a văzut prima dată lumina zilei. Generația de nepoți și strănepoți i-a pregătit o petrecere la un restaurant din oraș, un motiv pentru ca familia extinsă să se reunească la aceeași masă. Vor să-i arate prețuirea, iubirea și respectul pentru tot ceea ce Maria Stănescu le-a dăruit pe parcursul vieții ei. ”Am învățat de la mama ce înseamnă bunul-simț, respectul, dărnicia, hărnicia și credința în Dumnezeu. Ea a fost mereu harnică și credincioasă. Iar credința ei vine de la bunicul meu, tatăl ei, care a fost dascăl. Datorită lui, în familie am avut și avem preoți”, povestește Maricica Ilinca, fiica Mariei Stănescu. Și fratele ei a fost preot într-o comună din zonă, dar a decedat în 2012, răpus de o boală nemiloasă. Pierderea fiului a fost o lovitură dură pentru Maria Stănescu. ”De atunci s-a schimbat ceva la ea. Parcă s-a rupt ceva din ea, când a murit unchiul meu”, spune Sebastian Ilinca, nepotul Mariei Stănescu.

Născută la Todireni, din familie de ”chiaburi”, Maria Stănescu și cei șapte frați ai ei au trecut peste ororile războiului și peste multe alte greutăți. Acum, din opt frați, doar trei mai sunt în viață: ea, o soră de 98 de ani și un frate de 92 de ani. Toți trei sunt mărunței la trup, dar mari la suflet și gata să dea un sfat acolo unde este nevoie. Iar când ai 11 nepoți și șapte strănepoți, sigur este nevoie de sfaturi și îndrumări de la cei cu experiență. ”Am fost mereu o familie unită. Maria Stănescu este mătușa mea, dar eu și fiica ei suntem ca două surori. Părinții noștri ne-au învățat mereu să fim uniți și să ne ajutăm reciproc. De aceea, după ce soțul mătușii mele a murit, în 1988, am chemat-o să stea la noi o perioadă”, a adăugat Eugenia Paharnicu, nepoată a sărbătoritei.

Iar de atunci, Maria Stănescu a rămas să locuiască la oraș, împreună cu cei dragi. De câțiva ani locuiește împreună cu fiica ei. ”Mergem la biserică duminica și în sărbători. Vineri am fost la biserică și s-a împărtășit. Până în urmă cu trei-patru luni, putea citi fără probleme și fără ochelari. Acum, este un pic necăjită că are probleme cu vederea”, mai zice Maricica Ilinca.

Ce-și dorește, la cei 100 de ani, Maria Stănescu? ”Vrea să mai trăiască. Are dorința de a trăi”, afirmă fiica ei. ”Încă mai avem nevoie de ea, mai avem multe de învățat. Pe mine mă surprinde faptul că știe și dacă-i mut o pernă de pe pat. Este extrem de meticuloasă și ordonată, așa a fost mereu”, mai spune Sebastian, nepotul Mariei Stănescu.

La sărbătoarea de sâmbătă, 4 aprilie, nu vor participa fratele și sora Mariei, din cauză că vârsta le impune anumite restricții.  În schimb, Maria Stănescu va primi vizita și felicitările reprezentanților Primăriei Roman.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0