Prima paginăSocialSanatate

O ultimă speranţă pentru bolnavii aflaţi în faze terminale

Dimensiune text

Managerii Spitalului Municipal Roman doresc să înfiinţeze un centru de îngrijiri paliative, în care să fie internaţi pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolilor.

Managerul general al Spitalului Roman, medicul Cătălina Pălăncianu, pune la cale un proiect ambiţios. Este vorba despre înfiinţarea unui centru de îngrijiri paliative în cadrul spitalului, care să funcţioneze în spaţiul unde se află acum Farmacia. Dacă ar exista un astfel de centru, bolnavii aflaţi în pragul morţii, pe care progresele medicinei și medicii nu îi mai pot salva, ar avea un loc special amenajat unde să îşi petreacă liniştiţi ultimele clipe ale vieţii, fără a se transforma într-o povară pentru familie.

„Doamna doctor Cătălina Pălăncianu a fost iniţiatoarea acestei idei şi tot dumneaei a fost cea care a identificat un spaţiu în care ar putea fi înfiinţat un astfel de centru, respectiv în locul în care este acum farmacia spitalului. Asta va presupune să fie mutată farmacia  la parter. În ajutorul acestei hotărâri avem în spate un referat de necesitate din partea doamnei doctor Dorina Luchian, medicul coordonator al compartimentului de Oncologie, şi a doamnei doctor Viorica Găucă, de la secţia de Neurologie, pentru că la ambele compartimente se află pacienţi în fază terminală. De asemenea, urmează ca şi medicii de la compartimentul Medicină Internă să întocmească un astfel de referat, pentru că şi acolo ajung pacienţi care au boli în stadii foarte avansate”, a declarat medicul Oana Onu, director medical al Spitalului Roman.

În acest moment, conducerea spitalului face demersuri pentru  înfiinţarea unui astfel de centru: sunt adunate referatele de necesitate, apoi va fi întocmit un referat final de către manageri, care va fi prezentat, ulterior, Comitetului Director, spre aprobare. După aceea, se vor face demersuri către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, apoi către Ministerul Sănătăţii, pentru a primi aprobare, deoarece este vorba despre o schimbare de structură.

„Înfiinţarea acestui centru de îngrijiri paliative va presupune şi crearea unor noi locuri de muncă. Nu putem lua personal de pe celelalte secţii, pentru că şi aşa este puţin. Este ca şi o secţie nouă, deci vom avea nevoie şi de un medic coordonator. Ne propunem ca centrul să aibă zece paturi. Este o mare nevoie de o astfel de secţie, deoarece, în acest moment, pacienţii în faze terminale stau pe secţii sau, în unele cazuri, sunt externaţi, atunci când nu se mai poate face nimic pentru ei”, a afirmat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al spitalului.

Un astfel de centru de îngrijiri paliative există şi la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0