HomeEducatie

O romașcană bate la poarta Parlamentului European al Tinerilor

Miruna Aramă (foto – centru) și-a depus candidatura pentru un loc în Parlamentul European al Tinerilor. Ea este recomandată de activitatea sa în cadrul Academiei Școlilor Central Europene.

 

 

Miruna Aramă, o tînără romașcană studentă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, secția germană – rusă, și-a propus să ajungă în Parlamentul European al Tinerilor pentru că refuză să îngroașe rîndurile celor care consideră că „nu se poate” înainte de a încerca să schimbe ceva.

Am aplicat pentru Parlamentul Tinerilor întrucît sînt conștientă că noi, adolescenții, sîntem cei care trebuie să modelăm atît viitorul personal, cît și pe cel european. Trebuie să ne implicăm activ în dezvoltarea societății noastre, să încercăm să schimbăm ceva, chiar dacă e posibil să nu reușim, pentru că altfel nu consider că vom avea dreptul, peste ani, să ne plîngem de situația dificilă în care ne aflăm. Este mult prea comod să te plîngi de lucruri fără să faci nimic, iar în ziua de astăzi acest fapt a devenit chiar un clișeu„, a spus Miruna Aramă.

 

Instructor la Centrul Intercultural din Viena

Miruna Aramă are în palmares numeroase activități desfășurate în cadrul Academiei Școlilor Central Europene, printre care și cea de instructor la Interculturelles Zentrum din Viena, Austria. „Academia Școlilor Central-Europene este inițiativa Centrului Intercultural din Viena în parteneriat cu Viceli Dom Slovacia și sponsorizează anual proiecte școlare cu schimb de experiență. Din școlile din întreaga Europă Centrală și de Est care cîștigă aceste proiecte sînt chemați, de două ori pe an, un profesor și un elev, prima dată pentru a fi instruiți în ce privește implementarea proiectului și a doua oară pentru evaluarea rezultatelor finale. În cadrul acestor conferințe bianuale au loc și recrutări pentru elevii interesați să se implice în organizarea acestor întruniri. Eu am depus CV-ul și o scrisoare de intenție în care motivam dorința de a intra în comitetul de organizare. Am fost unul dintre cei trei elevi selectați, după care am fost chemată cu o săptămînă înaintea conferinței în Austria să cunosc întreg comitetul de la Interculturelles Zentrum și să pun cap la cap toate detaliile organizatorice. Am pregătit toate materialele pentru atelierele de lucru, am aranjat sălile care urmau să găzduiască peste 300 de persoane, am luat interviuri personalităților invitate, am fost traducător pentru cei ce nu cunoșteau foarte bine limba, am împărțit chestionare, am observat desfășurarea workshop-urilor și, cel mai important, am fost vocea, puntea de legătură dintre elevi și comitetul de organizare central, iar la final am facut bilanțul întregii conferințe„, a spus Miruna.

Și, pentru că austriecii au apreciat ambiția și seriozitatea Mirunei, aceasta a fost invitată și în anul următor, de data aceasta ca instructor pentru un atelier de lucru. „Nu am refuzat oferta și mi-am căutat o tematică potrivită pentru acest atelier, deși aveam ceva emoții și eram puțin reticentă pentru că urma să instruiesc elevi și profesori, deopotrivă. Am colaborat cu o veche prietenă din Republica Moldova, pe care o cunoscusem în Salzburg, tot în cadrul ACES, și alături de care am ținut acest workshop legat de comunicarea nonverbală, în special de modul în care pot fi trădate involuntar emoțiile vorbitorului. M-am simțit răsplătită cînd participanții ne-au enumerat printre instructorii de la care au învățat lucruri noi, la care vor fi atenți pe viitor„, a spus Miruna Aramă.

 

„Antrenament” pentru un job în domeniu

Miruna spune că experiența căpătată, cunoștințele făcute și deschiderea pe care participarea la astfel de evenimente i-a oferit-o reprezintă un capital imens pentru un elev de liceu. „Aceste participări mi-au oferit posibilitatea de a acumula noi cunoștințe, de a intra în contact cu oameni importanți, de a avea o experiență profesională și de a mă pune la curent cu cerințele unui eventual job în acest domeniu. Am avut de cîștigat și din punct de vedere al dezvoltării personale: am reușit să-mi înving timiditatea, ajungînd să vorbesc în public fără emoții, să-mi exprim coerent ideile într-o limbă străină, să joc rolul de translator. Am învățat să comunic mai ușor cu oamenii, să le înțeleg problemele și să soluționez eventuale conflicte„, a spus Miruna Aramă.

Comentarii

WORDPRESS: 0