HomeActualitateEconomie

O nouă şansă pentru proiectele europene din Neamț

Comisia Europeană a îmblânzit condiţiile de finalizare a proiectelor europene în ţara noastră. Noile condiţii reprezintă o şansă nesperată şi pentru finalizarea proiectelor majore din Neamţ. Președintele CJ Neamț a aflat de la redactorul Ziarului de Roman despre modificările operate de Comisia Europeană.

Din cauza gradului absorbţie scăzut pe care îl are România în ceea ce priveşte fondurile europene – 60,94% -, Comisia Europeană a adoptat o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013. Astfel, proiecte precum Master Planul pe apă şi canalizae şi sistemul integrat de management al deşeurilor din judeţul Neamţ au o şansă să fie terminate fără penalităţi.

Orientările de finalizare reprezintă o decizie a Comisiei Europene (CE) ce explică în detaliu paşii de urmat de către statele membre şi CE, în vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007-2013. Aceste programe utilizează fondurile europene începând din anul 2007 şi până la finalul anului 2015. Apoi, până în luna martie 2017, statele membre vor trebui să depună un raport final în care să se menţioneze care au fost proiectele, să fie trecute în revistă cheltuielile şi să includă o declaraţie de finalizare ce atestă legalitatea şi conformitatea acestora din urmă.

„Am adăugat o componentă de «10% flexibilitate». Aceasta permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiaşi program. Apoi, revizuirea clarifică faptul că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală şi în anul 2016. Finalmente, procedurile ce gestionează modul în care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 în cea 2014-2020 au fost simplificate şi raţionalizate”, a declarat Corina Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale, la o întâlnire pe care a avut-o, la Bruxelles, săptămâna trecută, cu ziariști din presa locală din România, la care a participat și Teo Rusu, redactorul Ziarului de Roman.

Lista cu proiectele mari din ţară, care ar putea beneficia de noile condiţii de finanţare şi finalizare, trebuie trimisă la Comisia Europeană, cel târziu în luna iulie, de la Ministerul Fondurilor Europene. „Deocamdată, nu am fost informaţi despre această chestiune. Dacă vom primi de la Ministerul Fondurilor Europene o adresă în acest sens, vom trimite imediat răspunsul, fiindcă este în interesul nostru ca aceste proiecte majore să se termine cu bine. Este o veste bună”, a afirmat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

România nu este singurul stat din Uniunea Europeană cu o rată mică de absorbţie a fondurilor europene. Pe aceeaşi listă se mai află Bulgaria, Croaţia, Cehia, Italia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Comentarii

WORDPRESS: 0