Prima paginăSanatate

O nouă şansă pentru bolnavii cu hepatita C

Dimensiune text

Ministerul Sănătăţii a anunţat că bolnavii care suferă de hepatită C vor avea acces la tratament fără interferon decontat, începând din luna octombrie. În aceste zile sunt semnate protocoalele pentru tratament cu firma producătoare, iar peste două săptămâni, dacă nu vor fi contestaţii, se va semna contractul. Conform contractului, statul va plăti producătorului doar tratamentul pacienţilor care s-au vindecat.

Astfel, de acest tratament, care are o rată de vindecare de aproximativ 98%, vor beneficia, la nivel naţional, 5.000 de pacienţi cu fibroză hepatică grad IV, depistată în urma testelor hepatice, deşi numărul suferinzilor este de trei ori mai mare, potrivit statisticilor.

O singură cură din acest nou tratament costă între 14 şi 18.000 de euro. În prezent, tratamentul unui pacient care primeşte interferon variază între 2.000 şi 4.600 de lei pe lună, în funcţie de medicamentele indicate de medicul curant.

„România este printre primele ţări care introduce acest tratament. În data de 10 septembrie s-a încheiat procesul de negociere a contractului. Terapia va fi plătită pe baza rezultatului dacă pacientul va fi vindecat. Tratamentul va fi introdus peste aproximativ două săptămâni, cât ţine perioada de contestaţii”, a precizat Vasile Ciurchea (foto), preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pacienţii care vor dori să primească noua terapie vor trebui să meargă într-un centru universitar, pentru investigaţii, iar tratamentul va fi administrat acasă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0