HomeEconomie

O nouă instituție pentru agricultori: camera agricolă

Datorită lui Culiță Tărâță, camerele agricole vor deveni funcționale la nivelul fiecărui județ. Acesta a inițiat modificarea legii, pentru ca fermierii să poată fi beneficiarii activității acestei instituții.

 

Agricultorilor care au cel puțin un hectar de teren pe care îl cultivă le vor fi reprezentate interesele în cadrul camerelor agricole. Modificarea legii privind organizarea camerelor agricole a fost adoptată săptămîna trecută de Parlamentul României și urmează a fi promulgată de Președinte. Camerele agricole au fost înființate din 2010, dar nu au fost funcționale din cauza disensiunilor legate de numirile politice ale unor membri. Modificarea Legii camerelor agricole va da posibilitatea fermierilor de a fi reprezentați de o instituție care va fi condusă doar de specialiști din domeniu.

Din conducerea camerelor agricole vor face parte doar factorii direct implicați, adică organizațiile și asociațiile profesionale, patronatele și sindicatele din domeniul agricol, cooperativele agricole, proprietarii pădurilor, unitățile de cercetare, fermierii cu vîrsta pînă în 30 de ani și medicii veterinari.

Susținătorii legii susțin că efectul direct va fi acela de dezvoltare a exploatațiilor agricole, a fermelor familiale, iar potențialul agricol local va fi valorificat. Cea mai importantă modificare făcută proiectului de lege inițial a fost aceea de a-i lăsa pe fermieri să își aleagă reprezentanții în comitetul de inițiativă.

Camerele agricole vor fi organizate în patru trepte. Membrii camerelor agricole vor fi toți cei înscriși la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, care au cel puțin un hectar de pămînt și care primesc diferite forme de sprijin din surse naționale și europene. Membrii camerelor agricole vor fi electori, care vor alege conducerile camerelor zonale. Acestea vor fi organizate în zonele similare centrelor locale ale Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), pe cîteva comune. Apoi vor fi alegeri la nivel județean, regional și central.

Mă bucur că proiectul de lege a fost aprobat. Datorită acestei modificări, din lege au fost scoase toate prevederile cu caracter politic. Este un avantaj pentru toți agricultorii întrucît, în funcție de activitatea Camerei Agricole, de cum vom pune umărul la desfășurarea activității acestei instituții, vor veni și banii de la Uniunea Europeană„, a afirmat Culiță Tărâță, inițiatorul proiectului de lege care a modificat Legea camerelor agricole.

Comentarii

WORDPRESS: 0