O nouă ediție a taberelor ARC pentru tinerii români din străinătate, deschisă la Oglinzi

HomeSocial

O nouă ediție a taberelor ARC pentru tinerii români din străinătate, deschisă la Oglinzi

 

 

Marți, 26 iunie, Centrul de Agrement Oglinzi din judeţul Neamţ a răsunat de bucurie, copii români de pe ambele maluri ale Prutului, din Ungaria şi Serbia au dansat, cântat, vorbit şi simțit românește la deschiderea Programului de Tabere „ARC”, ediția 2018.

Evenimentul a fost deschis de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, alături de secretarul de stat Remus Munteanu, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, împreună cu reprezentanții autorităților locale din județ. La deschiderea programului au mai participat prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, viceprimarul orașului Tîrgu Neamț, Vasile Apopei, și directorul DJTS Neamț, Paisa Gheorghe.

Prima etapă a taberelor de la Oglinzi reunește aproximativ 150 de copii din Serbia, Ucraina și Republica Moldova, care, timp de o săptămână, vor participa la ateliere de creație, de limba română, sport, pictură, desen, tradiții, istorie și geografie, toate menite să le ofere mediul propice pentru interacțiune și familiarizare cu România. Ajuns la a zecea ediție, programul se adresează etnicilor români din afara granițelor, respectiv elevi, tineri, studenți din țările aflate în jurul granițelor și Balcani: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova (inclusiv regiunea Transnistreană), Albania, Republica Macedonia, Croația, precum și românilor din diaspora de mobilitate din țări ca Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii etc.

La ediția 2018, dedicată Centenarului Marii Uniri, pentru a celebra acest moment istoric, vor participa pentru prima dată de la înființarea programului 3.000 de copii, tineri și profesori români de pe toate meridianele lumii.

„Mă bucur mult că avem alături de noi copii, tineri și profesori din Ungaria, Serbia și Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca generația de mâine, viitoarele speranțe ale identității românești, să intre în contact cu ceea ce înseamnă România, tradițiile, valorile și obiceiurile sale. Faptul că aceste lucruri ne unesc este demonstrat și de multitudinea de moduri în care celebrăm unicitatea și frumusețea obiceiurilor noastre, fie că vorbim de tradiția costumului popular, de ia românească sau de limba română. Astăzi, cu prilejul Zilei Drapelului, am adunat români de pe ambele maluri ale Prutului, precum și români din comunitățile istorice, toți dornici să simtă și trăiască românește, fie și pentru o săptămână, în cadrul Taberelor ARC. Bine ați venit acasă!”, a subliniat ministrul Intotero.

„Cu mare bucurie am deschis astăzi o nouă ediție a Taberelor ARC, alături de doamna ministru Natalia Intotero, de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, și Remus Munteanu, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului. Consiliul Județean Neamț s-a implicat pentru ca această activitate să fie o reușită, iar anul viitor numărul celor care vor veni în Tabăra Oglinzi să fie și mai mare. Mulțumesc reprezentanților celor două ministere care au decis ca județul Neamț să găzduiască aceste tabere, le doresc oaspeților noștri să se bucure de o ședere plăcută pe meleagurile noastre și să se întoarcă acasă cu amintiri de neuitat!”, a transmis președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0