Prima paginăSocial

O nouă ediție a simpozionului-concurs interjudeţean „Miron Costin, file de cronică”

O nouă ediție a simpozionului-concurs interjudeţean „Miron Costin, file de cronică”

Dimensiune text

 

La Școala din Miron Costin, comuna Trifești, are loc vineri, 26 mai, simpozionul-concurs interjudeţean „Miron Costin, file de cronică”, ediția a patra. Deschiderea simpozionului va avea loc la Şcoala Miron Costin din comuna Trifeşti, apoi invitaţii, împreună cu un sobor de preoţi, se vor deplasa la mormântul cronicarului, unde se va oficia o slujbă de pomenire. Activitatea a fost iniţiată de profesorul de istorie Pavel Petrea, coordonată alături de directorul Carmen Lupu, cu sprijinul Primăriei Trifeşti.

În cadrul proiectului sunt implicate următoarele instituţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Consiliul Local Trifeşti, Parohia Trifeşti, Parohia Miron Costin, Parohia Brănişteni, Şcoala Gimnazială Trifeşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” şi Asociația Mitropolit Visarion Puiu. Printre invitaţi se numără profesor Lăcătuşu Violeta, conferențiar universitar doctor Dumitru Boghian, titularul Catedrei de istorie veche de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesor doctor Sergiu Enea, de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, preot Florin Ţuscanu, expert patrimoniu Mihaela Băbuşanu, din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, autorități locale, foști și actuali profesori și elevi ai şcolilor din comună.

Activităţile se adresează elevilor, profesorilor, cercetătorilor şi se vor desfăşura pe două secţiuni: referatele și eseurile cadrelor didactice, cu tema „Miron Costin, file de cronică” sau „Evenimente istorice care au marcat istoria comunității locale”, iar pentru elevii claselor III-XII, concurs de referate, desene și colaje, cu tema „Comemorări și aniversări în anul 2017” – 140 de ani de la începutul războiului de independență, 160 de ani de la lucrările divanurilor ad-hoc, 100 de ani de la primul război mondial.

„Acest proiect a luat naştere ca o necesitate de a cultiva elevilor mândria apartenenţei spirituale la poporul român, prin valorificarea istoriei locale şi naţionale. Prin urmare, cercetarea personalităţilor locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o altă lumină, deosebită de prezentarea didactică de la catedră. Pe de altă parte, se vor realiza şi schimburi de experienţă între şcoli şi alte instituţii de cultură prin promovarea bunelor practici în educaţie sau între profesorii şcolii şi cadrele didactice sau oamenii de cultură practicanţi sau implicaţi în proiect”, a afirmat expert patrimoniu Mihaela Băbuşanu, din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0