Prima paginăEconomie

O mie de firme nemțene au „murit” în prima jumătate a anului

Dimensiune text

Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat, recent, o statistică îngrijorătoare privind starea firmelor nemțene. Conform datelor instituției, peste o mie de agenți economici din județ au renunțat – temporar sau definitiv – la lumea afacerilor.

 

Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, 392 de firme nemțene și-au suspendat activitatea pe o perioadă de pînă la trei ani, numărul lor fiind cu cîteva zeci mai mare decît al firmelor care au recurs la suspendarea activităății în aceeași perioadă a anului precedent. Tot în primele cinci luni ale anului, 153 de firme nemțene au fost dizolvate – față de 63, în aceeași perioadă a anului trecut. Lor li se adaugă alte 423 de firme radiate din Registrul Comerțului – față de alte 578 de firme radiate anul trecut – dar și 59 de agenți economici care au intrat în insolvență sau faliment.

Și curajul nemțenilor de a înființa noi afaceri este mai temperat în acest an: în perioada ianuarie – mai, au fost înmatriculate 1.017 de noi firme, față de 1.209 – în primele cinci luni ale anului precedent. Din noile firme înmatriculate în județ, 384 sînt afaceri ale unor persoane fizice autorizate, 260 – întreprinderi individuale, iar 348 – societăți cu răspundere limitată, semn că nemțenii caută să înființeze afaceri care să plătească statului cît mai puține taxe. La începutul lunii iunie, în județ erau înregistrate 16.625 de firme active. Dintre acestea, 10.247 funcționau ca persoane juridice, iar 6.378 – ca persoane fizice autorizate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0