HomeActualitate

Numărul unic de urgență 112, de 11 ani în România

11 februarie este Ziua Europeană a Numărului unic de urgenţă 112. La nivel european, doar unul din patru cetăţeni ai UE cunoaşte faptul că 112 este numărul de urgenţă pe care îl poate apela în toate ţările Uniunii Europene. Mai mult decât atât, această cifră stagnează de ani de zile şi variază semnificativ în ţările europene.

Sărbătorirea Zilei Europene 112 constituie o modalitate de promovare a acestui număr, mai ales în zilele noastre când cetăţenii călătoresc mai mult decât oricând către locul de muncă, către locul unde îşi desfăşoară studiile, în vacanţe, pe tot continentul european.

În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (pompieri, ambulanţă şi poliţie) în orice ţară a Uniunii Europene.

„În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) «Petrodava» al judeţului Neamţ şi-a propus să reamintească cetăţenilor câteva principii şi proceduri de bază, pentru a anunţa adecvat o urgenţă: 112 nu reprezintă doar un număr de telefon, ci un ajutor rapid care depinde de informaţiile vitale pe care le oferiţi. Când sunteţi puşi în faţa unei situaţii de urgenţă, fiţi calmi. Este foarte important să vă concentraţi asupra a ceea ce urmează să solicitaţi şi să răspundeţi corect la întrebările operatorilor 112. Evaluaţi situaţia, adunându-vă gândurile, înţelegeţi ceea ce se întâmplă. Întrebaţi-vă «Ce trebuie să fac?», apoi treceţi imediat la acţiune. Trebuie să evitaţi cu orice preţ panica, pentru a putea face faţă situaţiei în mod inteligent. Nu uitaţi că timpul este extrem de preţios în cazul unei urgenţe. Dacă ţineţi cont de aceste sfaturi, puteţi contribui la salvarea unei vieţi, puteţi împiedica extinderea unui incendiu în împrejurimi, puteţi preveni sau reduce pierderile de bunuri”, precizează un comunicat al ISU Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0