Prima paginăSocial

Numărul persoanelor cu handicap din judeţ, în creştere

Numărul persoanelor cu handicap din judeţ, în creştere

Dimensiune text

 

handicap15Numărul persoanelor din judeţul Neamţ încadrate în diverse grade de handicap este în continuă creştere. Astfel, la sfârşitul semestrului I din 2016, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ figurau 19.525 persoane cu dizabilităţi, dintre care 1.081 erau instituţionalizate în centre de specialitate, restul fiind la domiciliu. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut în primele şase luni cu peste 400.

Plata drepturilor cuvenite acestei categorii de beneficiari a însumat peste 36 de milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro. Tot pe parcursul semestrului I au fost eliberate peste 46.000 de legitimaţii şi bilete de călătorie, precum şi 751 de roviniete, dintre care 159 pentru reprezentanţii legali ai copiilor cu dizabilităţi şi 592 pentru adulţi cu handicap. La data de 30 iunie 2016, erau în evidenţa DGASPC şi 943 de asistenţi personali, iar 3.147 de persoane cu dizabilităţi au optat pentru plata indemnizaţiei în locul asistentului personal, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, au fost înregistrate la Serviciul de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC 3.525 de solicitări de încadrare în grad de handicap, fiind emise în total 3.317 certificate, dintre care 1.997 au fost cazuri vechi, revizuibile periodic, iar 1.320 au fost persoane nou luate în evidenţă.

„Trecând peste aceste statistici, este foarte important ca persoanele cu dizabilităţi să fie integrate social. Acestea au nevoie, mai presus de toate, de servicii specifice şi un loc de muncă, iar angajatorii ar trebui să privească dincolo de handicapul unui salariat şi să vadă potenţialul fiecăruia. Abia atunci aceşti oameni nu vor mai fi percepuţi ca o povară sau ca o categorie socială tot mai numeroasă”, a precizat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

Potrivit legii, persoanele cu dizabilităţi au dreptul la: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în valoare de 234 de lei pentru adultul cu handicap grav şi de 193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat; buget complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 106 lei pentru adultul cu handicap grav, 79 de lei pentru adultul cu handicap accentuat şi de 39 de lei pentru adultul cu handicap mediu; indemnizaţie însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual, în cuantum de 969 de lei.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0