Numărul adopțiilor s-a dublat în județul Neamț în 2021

HomeSocial

Numărul adopțiilor s-a dublat în județul Neamț în 2021

Numărul copiilor adoptați în județul Neamț s-a dublat în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru al anului 2020. Potrivit datelor centralizate de Biroul adopție, post-adopție din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021 au fost adoptați definitiv, prin încuviințarea instanței de judecată, 15 copii, în același interval de timp din 2020 fiind adoptați definitiv șapte copii, informează DGASPC Neamț.

Dintre cei 15 copii adoptați anul acesta, trei făceau parte din categoria copiilor greu adoptabili, iar unul dintre ei a făcut obiectul unei adopții internaționale (părinți cu cetățenie română, rezidenți în Canada), după ce nicio familie din România nu l-a vrut. Pe de altă parte, a crescut ușor anul acesta și numărul copiilor care au fost declarați adoptabili, fiind 16 astfel de cazuri, față de 14 anul anterior.

Interesul nemțenilor de a deveni părinți este în continuare ridicat, în primele trei luni din acest an 11 familii sau persoane reușind să obțină atestatul de familie adoptatoare, adică pot demara procedurile ulterioare de potrivire cu copiii existenți în sistem.

La nivel național există o bază de date cu copiii greu adoptabili care de mulți ani  așteaptă să fie luați în familie, dar pe care nu îi dorește nimeni. Lista cu acești copii poate fi consultată de familiile atestate la sediul DGASPC Neamț.

La data de 31 martie 2021, în Registrul Național pentru Adopții figurau la categoria „greu adoptabili” 38 de copii din județul Neamț. Aceștia au fost declarați adoptabili de mulți ani, dar nu au fost doriți de nicio familie din județ sau din țară. Principalele motive care i-au inclus pe copii pe această listă sunt afecțiunile medicale cu care au fost diagnosticați, etnia, vârsta, faptul că fac parte din grupe de frați sau nu s-a identificat nicio familie potrivită pentru adopție ori familia găsită a renunțat la adopție.

„Potrivit legii, nu pot adopta familiile sau persoanele care au avut condamnări pentru infracţiuni comise împotriva persoanei, pentru consum ilicit de droguri sau persoanele care au problemele psihice. De asemenea, nu pot depune o cerere la DGASPC în acest sens persoanele care au copii ocrotiți în sistemul de protecţie sau care au fost decăzute din drepturile părinteşti”, mai precizează reprezentanții DGASPC Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0