HomeEducatie

„Numai un mediu curat întreține o viață sănătoasă!” PRO – reciclare selectivă

Pubele nepersonalizate în imediata vecinătate a școlii

Pubele nepersonalizate în imediata vecinătate a școlii

Anul 2013. România. Orașul Roman. Imediata vecinătate a școlii. Pubele nepersonalizate. În toate, un adevărat amalgam de hârtie, cartoane, PET-uri, deșeuri menajere.
Există o legislație în vigoare, Legea 132/2010, dar cine o respectă? Unde, cum și când se aruncă gunoiul? Fiecare locuitor aruncă, oricum, și la întâmplare! Cetățeni indiferenți sau lipsa educației ecologice? Gunoiul menajer, din locuințe, este aruncat în pubele, fără să se dea prea mare importanță la ceea ce stă scris pe acestea.
Ignoranță? Indiferență? Un modus vivendi, în ultimă instanță! 

 

 

Mă numesc Andrei și sunt elev al unei școli din Roman, România. Sunt foarte îngrijorat de ceea ce văd că se întâmplă sub ochii noștrii, în jurul nostru, și, mai ales, în imediata vecinătate a școlii în care învăț. Una dintre principalele probleme pe care am constatat-o, în orașul nostru, o constituie problema deșeurilor și gunoaielor.
Văzându-mi tristețea, părinții m-au chestionat pentru a vedea ce probleme am. Le-am povestit ceea ce v-am spus și vouă în rândurile de mai sus. Ei m-au încurajat, spunându-mi că vom începe reciclarea selectivă. Așa am constituit saci pentru fiecare tip de deșeu, selectarea o realizăm din casă, ca, atunci când ducem deșeurile și gunoiul menajer, să le plasăm în pubela indicată.

Am colectat selectiv deșeuri și gunoi menajer

Am colectat selectiv deșeuri și gunoi menajer

Vreau să fac ceva pentru mediu. Implementăm în școala noastră, din anul precedent, Programul Mondial ECO-SCHOOLS. Suntem bucuroși și ne împlicăm activ în toate activitățile ecologice din planul de acțiune. Și nu numai!
La prima întâlnire cu comitetele eco de la clase, am lansat provocarea pentru ceilalți colegi: trebuie să conștientizăm locuitorii Romanului cum să colecteze selectiv deșeurile, încă din casă, ca, apoi, depozitarea să se realizeze în pubelele personalizate. Am lansat, împreună cu colegii din echipa eco, campania „Numai un mediu curat întreține o viață sănătoasă!”.
Astfel, ne-am organizat, am alcătuit un plan de acțiune și am pornit la drum. Am fotografiat pubelele încărcate cu deșeuri amestecate și le-am prezentat colegilor, le-am prezentat pe blogul eco, în mass-media, căutând, împreună, soluții privind educarea locuitorilor din orașul nostru, prin exemplul nostru.
reciclare 1203Grupuri de elevi s-au echipat cu saci, mănuși, comprese sterile, au depozitat deșeurile după fiecare categorie. În această perioadă, locuitorii din zonă care aduceau gunoiul din locuințe nu a fost lăsați să le arunce oricum, ci li s-au dat indicații cum să sorteze resturile menajere, deșeurile, încă din propriile locuințe, pentru a putea fi colectate și depuse mai ușor în pubelele personalizate.

Am realizat și monitorizat astfel de acțiuni la șase centre de colectare din oraș, acolo unde există pubele personalizate. Locuitorilor din zonele respective li s-a explicat importanța acestor acțiuni și că exemplul ar trebui urmat și de dânșii.
Exemplul elevilor a fost urmat de adulți. Nutrim speranța reușitei, prin organizarea unor acțiuni similare, menținerea unor spații curate în preajma școlii, a zonelor în care locuim, a comunității în care trăim! Sperăm să ne urmeze exemplul, pentru că numai un mediu curat întreține o viață sănătoasă! Pe care ne-o dorim cu toții!

 

Andrei SEVERIN
14 ani
România, Neamț, Roman
Profesor: Emilia CIOMÂRTAN

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Dragos B 11 ani ago

    Felicitari pentru initiativa dar cred ca aceasta educare o sa dureze foarte mult…poate chiar schimbarea generatiilor. Mai exista si problema celor care „rascolesc” tomberoanele in cautarea alimentelor sau chiar a cartonelor pentru vanzare.
    Am vazut 2 zile la rand gunoiul scos din pubelele din centrul orasului…o imagine dezolanta la prima ora a diminetii…
    Toata treaba aceasta tine de atitudine dar din pacate „poporul” acesta are o mare gaura la acest capitol.