Prima paginăSport

„Nu vei vedea sportiv de performanţă singur la părinţi”

Dimensiune text

Declaraţia aparţine sportivei Anca Petrea, componentă a lotului naţional de lupte al României. Luptătoarele romaşcane Anca Petrea şi Mădălina Linguraru s-au clasat pe locul al şaselea la turneul din Bulgaria, un concurs echivalent cu un campionat european.

Mădălina Linguraru şi Anca Petrea au examene peste examene, mai ales acelea de pe salteaua pe care luptă, fizic şi, mai ales, psihic, cu adversare din orice ţară şi pe care le vor învinse. Paşi mai mari decât au făcut ele sunt rari. Foame, familii cu venit mic, bătaie de joc şi nesimţire din partea celor care ar trebui să se ocupe de sport, în România: acestea sunt „avantajele” de care au beneficiat şi beneficiază mulţi dintre sportivii de mare valoare, aşa cum sunt Anca şi Mădălina. Ele sunt, cu adevărat, luptătoare. Toţi cei de sus vor ieşi în frunte, când Linguraru sau Petrea vor obţine medalii la campionate europene, mondiale şi la Jocuri Olimpice. Mulţi se vor lăuda, pe baza muncii altora, cu rezultate mari.

Medaliile de aur, în special la competiţii naţionale, apoi fruntea sus la campionate mondiale şi europene de juniori sunt, pe scurt, cărţile de vizită ale romaşcanelor Mădălina Linguraru şi Anca Petrea, eleve ale antrenorului emerit Dumitru Artene, componente ale lotului naţional de lupte, seniori, al României. Coincidenţă sau nu, ambele s-au clasat pe locul al cincilea la europenele de junioare şi pe cel de a şaptelea la mondialele juniorilor. Amândouă au reprezentat Romanul la cel mai înalt nivel, amândouă sunt luptătoare adevărate, de calibru, amândouă sunt colege, din acest an, la CSM Sfântu Gheorghe. Mădălina a făcut pasul mai devreme, Anca s-a transferat în acest an. Ele fac parte din generaţia care va reprezenta România la viitoarele Jocuri Olimpice, competiţia supremă a sportului. Până la Olimpiada din Brazilia, din 2016, Mădălina şi Anca îşi vor risca sănătatea pentru performanţă. Marile izbânzi nu se obţin ca la loterie. Bucuria care va veni are fundaţie: ani de muncă vrednică.

Mădălina Linguraru şi Anca Petrea

Mădălina Linguraru şi Anca Petrea

Cele două luptătoare au încheiat, duminica trecută, turneul internaţional din Bulgaria, inclus într-un stagiu de pregătire de aproape o lună în ţara de la sud de Dunăre. Ambele au ocupat locul al şaselea, fiecare la categoria sa de greutate. Anca şi Mădălina, foste legitimate la Clubul Atletic Roman, s-au întors luni în ţară, după stagiul de pregătire al lotului naţional olimpic de lupte, seniori, al României.

„Ne-am clasat între primele şase în concursul de la Sofia. Am fost şapte fete în tot lotul de la Centrul Olimpic al lotului de seniori. Eu am căzut pe aceeaşi parte a tabloului cu sportive din Rusia, Bulgaria, Brazilia şi Turcia. De toate, am fost 17. Am câştigat două meciuri, cu cele din Turcia şi Brazilia, ambele la puncte. Am pierdut, tot la puncte, cu cea din Bulgaria, medaliată cu bronz la europenele de seniori şi pe locul al cincilea la mondiale. Sportivă bună. Mai făcusem cu ea câteva meciuri la antrenamente. Puteam s-o înving. N-am fost în forma cea mai bună. A fost un turneu foarte tare, exact ca la un campionat european, cu mai mult de 20 de ţări reprezentate. Rusia a venit cu 25 de fete, câte două sau trei la fiecare categorie. Rusoaica a câştigat la grupa mea de greutate. A fost cel mai tare turneu de la Sofia, din toţi anii în care s-a ţinut. Au fost foarte mulţi concurenţi, medaliaţi la campionate mondiale. M-a impresionat: meciuri foarte frumoase, adversare de mare valoare. Am trecut la altă categorie de greutate, de la 60 la 58 de kilograme, cea olimpică. În Finlanda, la europenele din aprilie, de la Vantaa, voi concura la 58 kilograme. Vreau să particip la Jocurile Olimpice, de aceea fac la această categorie. Va trebui să slăbesc vreo zece kilograme. Mai am de trecut un mare examen, la naţionale. Georgiana Paic, actuala campioană, mă bătea, mereu. La antrenamente am fost la egalitate. Sper s-o înving eu în acest an şi să rămân titulară la 58 kilograme. Am schimbat categoriile. Aşa au spus cei de la Federaţie că este mai bine. Pe mine mă interesează de mine, nu de alţii. Am foarte mult de muncit. Consider că sunt cam la 70% din potenţial. Deocamdată, nu sunt în formă, nu mă simt acolo. La europene mergem doar la cinci categorii, cu lotul de fete. Din Roman suntem două şi eu sunt mândră că sunt din Roman”, a spus Anca Petrea, cea care mai are o soră şi patru fraţi. Mădălina are două surori şi doi fraţi. „Nu o să vedeţi vreun sportiv de performanţă care este singur la părinţi. Foarte rar. Cei mai mulţi sunt cu fraţi şi surori. Aceştia sunt muncitori”, ne deschide ochii Anca Petrea.

Până luni, 3 martie, Anca Petrea şi Mădălina Linguraru, componente ale lotului naţional de lupte al României, vor avea un pic de timp liber, să-şi vadă familiile. Cele două mari campioane din Roman vor pleca, împreună cu ceilalţi componenţi ai lotului naţional, în Suedia, la un alt stagiu de pregătire internaţional. Vor veni şi medalii. Trebuie răbdare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0