Prima paginăActualitateNeamt

Nu suntem pregătiţi pentru un eventual război

Dimensiune text

La nivelul judeţului Neamţ se strâng date pentru realizarea proiectului bugetului de stat pentru război.

Situaţia tensionată din apropierea graniţelor României a pus în alertă autorităţile din ţara noastră. Reprezentanţii mai multor instituţii importante au demarat acţiuni specifice, iar atenţia este îndreptată mai ales către judeţele de graniţă. Dar simularea bugetului de război a fost dispusă la nivelul întregii ţări, iar autorităţile din Neamţ confirmă acest lucru. „Este normal, ar trebui ca aceste simulări să se facă mereu. Înainte de 1989 existau rezervele de stat. România putea să nu producă nimic, să aibă parte de secetă, calamităţi sau război, şi putea să funcţioneze la capacitate maximă doi ani. Bugetul trebuie să fie creionat, trebuie să fii pregătit pentru o asemenea situaţie. Deşi, sincer să fiu, eu cred că nu suntem pregătiţi”, a declarat Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Ministerul Finanţelor va realiza un nou proiect de buget pentru război, pentru următorii patru ani. În acest sens, autorităţilor judeţene li s-au cerut toate informaţiile necesare, până pe data de 24 martie.

Punctul de vedere al preşedintelui Tărâţă este împărtăşit şi de primarul municipiului Roman. „Nu pot să vorbesc foarte multe despre acest subiect, din motive evidente. Dar nu cred că suntem pregătiţi şi nici banii nu ne-ajută, fiindcă noi nu avem bani pentru asigurarea finanţării investiţiilor absolut necesare. Dar există o atenţie mărită a autorităţilor cu privire la evenimentele din regiune şi, în acest sens, s-au luat măsuri specifice de ordine publică şi de apărare civilă”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

În presa centrală au apărut de mai multe zile informaţii, confirmate de Ministerul Finanţelor Publice, conform cărora, începând din luna ianuarie, au fost demarate proceduri pentru întocmirea proiectului de buget de stat pentru război, care se întocmeşte o dată la patru ani.

În Legea nr. 447/2003, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, se arată că „proiectul planului de mobilizare şi proiectul bugetului de stat pentru război se dimensionează pentru o perioadă de un an, sunt aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării şi au valabilitate timp de patru ani. Planul de mobilizare se actualizează de către Oficiu, la solicitarea instituţiilor publice implicate, în cazul modificării cererilor forţelor sistemului naţional de apărare sau a posibilităţilor de realizare a sarcinilor. Modificările se supun aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării”. Și programul de pregătire a teritoriului este dimensionat tot pentru o perioadă de patru ani.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Mosu Lica 8 ani

  Ca stat membru NATO nu putem avea razboi decat cu URS-ul de la rasarit! Noi nu suntem pregatiti nici macar de …,,iarna” (care mereu ne ia prin surprindere!), iar in caz de…,,vaina” singura tactica va fi a…,,strutzului” (capu jos si…kuru-n vant !)!!! Asa ca zic: ,,taratzele” au dreptate !!