Prima paginăActualitateNeamt

Noul Cod silvic a fost dezbătut în Neamţ

Dimensiune text

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor s-a reunit la Neamţ. Invitatul de onoare al acestei întruniri a fost Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. La Durău, acolo unde a avut loc dezbaterea, au fost numeroşi specialişti în domeniu. Oficiile de gazdă au fost făcute de Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ n Codul silvic trebuie aprobat în două luni.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a vizitat din nou judeţul Neamţ, la mai puţin de un an de la prima ei vizită în judeţ, în calitate de reprezentant al Guvernului României. Marţi, 28 ianuarie, ministrul Lucia Varga, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, prefectul George Lazăr, delegaţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, reprezentanţi ai Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șişeşti”, reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare şi ai asociaţiilor profesionale din domeniu, precum şi primari ai comunelor care au suprafeţe de teren forestier, au participat la dezbaterile iniţiate de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, în legătură cu noul Cod Silvic.

Dezbaterile au avut loc la Durău, iar lucrările au fost conduse de Nini Săpunaru – preşedintele comisiei, Liviu Harbuz – vicepreşedinte al comisiei, şi secretarii comisiei, Ioan Munteanu şi Costel Șoptică. În cadrul dezbaterilor au fost discutate modificările aduse de Noul Cod Silvic, după ce, la finele anului trecut, Senatul a aprobat proiectul de lege care ar urma să aducă o nouă ordine în exploatarea şi administrarea pădurilor în România.

„Vreau să vă mărturisesc, sincer, că am asistat la o dezbatere deschisă, în care, cu toată transparenţa, au fost abordate problemele cele mai stringente ale pădurii din România. Sunt convins că această dezbatere va contribui la bunul mers al lucrurilor. Dacă luăm în considerare modul în care doamna ministru Varga a acceptat ideile noastre şi ale parlamentarilor, ale ONG-urilor şi ale tuturor asociaţiilor profesionale care au participat la această dezbatere cu un orizont larg de probleme, putem spune că vom avea rezultate benefice. Faptul că doamna ministru Varga se apleacă cu mare atenţie asupra acestor probleme este o chestiune binevenită pentru noi toţi”, a afirmat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

silvic03Culiţă Tărâţă a făcut referire şi la proprietarii de pădure care nu au fost puşi în posesie şi acest lucru va trebui făcut, iar acolo unde procesele sunt în curs, punerea în posesie să se realizeze de autorităţile judeţene în conformitate cu hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Ministrul Lucia Varga şi-a exprimat speranţa că noul Cod silvic va reduce tăierile ilegale de pădure şi va sprijini valorificarea superioară a lemnului. „Judeţul Neamţ este binecuvântat de Dumnezeu cu o zonă extraordinar de frumoasă, cu un potenţial turistic remarcabil, iar protejarea pădurilor cred că trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor. În dezbaterea pe care am avut-o, am aflat problemele pe care le au comunităţile locale, administraţia judeţeană şi, cred eu,  acest Cod silvic, până la urmă, îşi va atinge obiectivul, şi anume acela de a reduce tăierile ilegale şi de a sprijini valorificarea lemnului în locuri cât mai apropiate de recoltare. Există comunităţi montane care sunt sărace, iar resursa de lemn este la îndemâna lor. Și, atunci, de ce să nu folosim această resursă pentru a face, prin utilizarea ei, comunităţi bogate, cu oameni prosperi, care să se bucure de aceste frumuseţi şi de traiul lor de zi cu zi?”, a declarat Lucia Varga.

Alte discuţii pe tema Codului silvic au vizat reducerea furturilor, administrarea pădurilor şi vânzarea suprafeţelor aflate în proprietatea statului, măsurarea suprafeţelor de teren urmând a fi realizată după metode moderne, nu după estimări, aşa cum se proceda în urmă cu 30 – 40 de ani. „Noul Cod silvic va rezolva multe lucruri legate de pază, dar şi de proprietatea forestieră. Vor fi sprijiniţi agenţii economici care lucrează corect şi doresc să devină competitivi pe piaţă. În schimb, celor prinşi cu hoţii le vom retrage avizul de exploatare. În acest moment, capacitatea de control este slabă, lucru nu prea bun în gestionarea pădurilor”, a precizat ministrul Lucia Varga.

O altă chestiune clarificată se referă la încadrarea juridică a furtului de lemn din pădure. „Am insistat că este bine să avem în continuare şi contravenţii, nu doar infracţiuni în cazul furtului de lemen. Nu poţi băga oamenii în puşcărie pentru arboret, pentru un pom uscat care este luat de cineva, şi s-a clarificat acest lucru, ceea ce este foarte bine”, a adăugat deputatul Ioan Munteanu, secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor.

silvic04Pentru prevenirea furturilor din pădure va exista şi pază. Ministrul Varga a mai spus că pădurile fără pază vor fi monitorizate de lucrători ai Romsilva şi că, în acest sens, se vor căuta fonduri pentru retribuirea paznicilor, dar că suprafeţele de până la 30 de hectare vor fi păzite gratuit.

În schimb, pentru împiedicarea fraudei forestiere, noul Cod silvic prevede ca lemnul exploatat din pădure să nu mai fie măsurat pe picior, pentru că se pot produce erori semnificative. Buşteanul sau lemnul de foc va fi vândut din depozite, în unele cazuri după o prelucrare primară, iar pentru trecerea de la lemnul vândut la picior la lemnul vândut în depozit va fi nevoie de implementarea unui proiect amplu, care să ducă la folosirea resursei naturale pentru dezvoltarea locală a zonei.

La finalul discuţiilor de la Durău, preşedintele Culiţă Tărâţă a mulţumit ministrului Lucia Ana Varga pentru participarea la dezbateri. „Sunt probleme faţă de care există toată aplecarea, tot interesul să fie rezolvate şi tocmai de aceea am ţinut în mod special ca această dezbatere a Comisiei pentru agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaţilor să aibă loc în judeţul Neamţ. Iată că la Durău au venit absolut toţi cei interesaţi din ţară, şi nu sunt puţini. Îi mulţumesc special doamnei ministru Varga pentru participarea la dezbatere, pentru faptul că ascultă pe absolut toată lumea şi ia în calcul toate propunerile care au fost avansate aici”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură va continua periplul său prin ţară pentru a prezenta noul Cod silivc, regulament ce ar trebui aprobat în următoarele două luni.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • „Ședința s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, prietenească” deși cel puțin în Neamț situația este sinistră,Dnă ministră…
    Un pom e mai valoros decât un om(rău)

  • Stejărel Brădescu 7 ani

    “Vreau să vă mărturisesc, sincer, că am asistat la o dezbatere deschisă, în care, cu toată transparenţa, au fost abordate problemele cele mai stringente ale pădurii din România. Sunt convins că această dezbatere va contribui la bunul mers al lucrurilor. Dacă luăm în considerare modul în care doamna ministru Varga a acceptat ideile noastre şi ale parlamentarilor, ale ONG-urilor şi ale tuturor asociaţiilor profesionale care au participat la această dezbatere cu un orizont larg de probleme, putem spune că vom avea rezultate benefice. Faptul că doamna ministru Varga se apleacă cu mare atenţie asupra acestor probleme este o chestiune binevenită pentru noi toţi” De unde le iei, frate Culiță, din ziarul Scânteia? Ce Comisie, frate, o adunătură de excroci și diletanți în ale pădurii… Auzi la Varga: „celor prinşi cu hoţii le vom retrage avizul de exploatare” În primul rând că nu e aviz ci este certificat de atestare în exploatări și apoi unuia ca Culiță – Trei brazi verzi i se rupe de certificatul ministrei, mâine scoate altul pe „Patru brazi verzi”…
    „capacitatea de control este slabă, lucru nu prea bun în gestionarea pădurilor”! Oare cine a subminat capacitatea de control prin desființarea Direcției de Control Silvic din cadrul ministerului? Aud, D-na Ministru?
    Țineți-o tot așa, doamnă ministru, într-o dungă, fără nicio noimă. Cine va exploata masa lemnoasă la prețurile impuse de RNP? Cine vă căra materialul lemnos în aceste centre? Iar puneți carul înaintea boilor… Că nu aveți nici cea mai vagă idee despre silvicultură nu mă miră și e pardonabil. Dar că vă înconjurați numai de consilieri pe problemă care n-au nicio treabă cu domeniul, abia asta e o mare vină. Cu ce personal și cu ce mijloace se va măsura lemnul în rampe și în centre? Încă nu v-ați prins că faceți un joc care vă depășește ca putere de înțelegere? Totul e demagogie. Pe modificarea H.G. 996/2008 privind circulația materialului lemnos, Due Diligence și Flegt ați avut termen 03 martie 2014, a fost aprobată în ședința de guvern din 16 oct. și nici acum nu e publicată în M.O. Codul silvic tot îl pomeniți pe sticlă, dar e doar o frumoasă poveste. Transformarea I.T:R.S.V.- urilor în comisariate a fost stabilită prin ordonanță de urgență încă din 2012 și apoi aprobată prin lege în aprilie 2013, iarăși povești de adormit copiii. Totul în gura dumneavoastră peltică e demagogie. Prevederea privind paza subvenționată a suprafețelor mai mici de 30 ha există și în prezentul cod silvic, dar nu se aplică din cauza interdicției dată de Comisia Europeană (Sau nu știați acest lucru?) Vâlva populistă pe care ați stârnit-o cu propaganda acestei prevederi a dus la tensiuni între proprietarii care nu mai acceptă să plătească paza și ocoalele care păzesc aceste suprafețe. Lumea cască gura la blonda de la ape și dacă nu are un pic de discernământ silvic e tentată să creadă toate aceste baliverne, Bateți toba pe întețirea controlului silvic în timp ce ați vlăguit (și continuați să o faceți) aparatul de control al ministerului. Ați vrut să o luați înainte cu demagogia și populismul demne de un an electoral și v-a ieșit. FELICITĂRI, DOAMNĂ MINISTRU!