Noua creșă Smirodava și corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri”, pregătite pentru noul an școlar

HomeSocial

Noua creșă Smirodava și corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri”, pregătite pentru noul an școlar

La trei dintre clădirile de infrastructură educațională din municipiul Roman sunt în curs ample lucrări de reabilitare și modernizare, fosta „Creșă Smirodava”, corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri” – cunoscut și ca „școala veche” – și Grădinița nr. 2 cu program normal de pe strada Dobrogeanu Gherea. Dacă pentru primele două obiective lucrările se îndreaptă spre faza finală, autoritățile estimând că vor fi pregătite pentru a-i primi pe copii în viitorul an școlar, la cel de-al treilea lucrările s-au oprit momentan, pentru obținerea unor avize suplimentare.

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a prezentat detalii despre stadiul lucrărilor la cele trei obiective, în cadrul conferinței de presă susținute în această săptămână. Astfel, cele mai avansate sunt lucrările de la fostă „Creșă Smirodava”, viitorul „Centru de zi pentru copiii de vârstă antepreşcolară aflaţi în situaţii de risc”, amenajat printr-un proiect cu fonduri europene, unde lucrările se apropie de faza finală.

„Aici am avut deja vizita din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, am avut și vizită din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț și s-au verificat conformitățile spațierii și circuitelor cu proiectul. Urmează să pregătim și procedurile pentru noul buget, în vederea achiziționării de dotări, pentru că nu vor fi suficiente doar dotările care au existat anterior sau unele nu se mai pretează pentru acest spațiu și urmează să le achiziționăm. Estimarea este că în această toamnă trebuie să fie totul pregătit. La fel ne dorim și la corpul B de la Școala «Vasile Alecsandri», unde lucrările sunt destul de avansate și credem noi că anul școlar următor va prinde acest corp funcțional, în sensul în care să aibă toate lucrurile, inclusiv dotările”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

În ceea ce privește lucrările la clădirea Grădiniței nr. 2 cu program normal de pe strada Dobrogeanu Gherea, clădire monument de arhitectură, aici lucrările s-au oprit pentru obținerea unor avize suplimentare.

„La grădinița din strada Dobrogeanu Gherea este o etapă de expertizare din punct de vedere arhitectural, pentru că sunt niște probleme care au apărut între proiectul tehnic și partea de aviz de la «Monumente» (n.r. – Direcția pentru Cultură Neamț) –, aveau anumite limitări în anumite etape de implementare, urmează să fie obținute niște avize pentru o soluție tehnică schimbată și sunt în așteptarea acestui aviz, a acestei expertize”, a mai precizat primarul Achiriloaei.

Ce lucrări sunt efectuate la cele trei obiective

Clădirea fostei „creșe Smirodava” beneficiază de lucrări reabilitare termică și extindere printr-un proiect cu finanțare europeană, de circa 6,87 milioane de lei – din care aproape jumătate din fonduri europene și de la bugetul național –, cu termen de finalizare 31 august 2021. Noul „Centru de zi pentru copiii de vârstă antepreşcolară aflaţi în situaţii de risc” va putea primi 90 de copii, față de 30 în trecut.

Corpul B de la Școala «Vasile Alecsandri beneficiază de lucrării de consolidare și reabilitare – termoizolarea clădirii, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei de la geamuri și montarea ferestrelor termopan, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare și modernizarea sistemului de încălzire. Valoarea lucrărilor (proiectare și execuție) este de circa 2,9 milioane de lei, fonduri asigurate dintr-un împrumut contractat de Primărie, conform unei hotărâri aprobate de Consiliul Local. Proiectul are termen de finalizare data de 31 mai 2021.

Lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a Grădiniței nr. 2 cu program normal din Roman, de vizavi de Starea Civilă, au demarat la începutul anului trecut. Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice, aparținând pe vremuri familiei profesorului doctor Constantin C. Iliescu, întemeietorul cardiologiei moderne din România. Lucrările în valoare de circa 1,85 milioane de lei vizează atât reabilitarea termică exterioară, cât și schimbarea instalațiilor electrice și de încălzire, precum și modernizarea grupurilor sanitare.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0