HomeEducatie

Nota 4 la purtare

Numărul notelor scăzute la purtare crește de la an la an. Scăderea notei la purtare rămâne singura armă cu care profesorii luptă împotriva indisciplinei și a absenteismului.

 

 

În județul Neamț, numai puțin de 5.268 de elevi au încheiat primul semestru de școală cu nota scăzută la purtare. Dintre aceștia, aproape 600 au avut nota scăzută sub 7. Campionii notelor mici la purtare rămân indiscutabil liceenii, deși, ca număr, sunt mai puțini decât elevii de gimnaziu. Astfel, 2.058 de liceeni din ciclul inferior (clasele a IX-a și a X-a) au fost sancționați pentru diverse abateri cu scăderea notei la purtare, pentru 239 dintre ei nota finală fiind sub 7, iar 1.227 dintre sancționați erau elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Numărul notelor mici la purtare este în creștere de la an la an, nota scăzută la purtare fiind una dintre puținele „arme” la care mai pot apela profesorii în încercarea de a domoli generațiile tot mai zvăpăiate de elevi.

„Chiar dacă ei sunt la vârsta la care se dau grozavi și invincibili, amenințarea cu nota scăzută la purtare contează, mai ales în relația lor cu grupul din care fac parte, aici intrând, în primul rând, colectivul clasei. Noi avem în fiecare clasă un avizier, prin intermediul căruia promovăm atât atitudinile pozitive, faptele care merită evidențiate, cât și pe cele negative. Niciunuia dintre elevi nu-i face plăcere să se vadă pe «partea neagră» a avizierului. De câte ori am discuții cu elevi în această situație, le amintesc dezamăgirea unui fost elev al liceului nostru care a venit după foaia matriciolă, în momentul în care voia să se înscrie la Școala de Poliție. Nu a fost primit tocmai pentru că în unul din semestre a avut media 9 la purtare. Aproape că plângea, pentru că, dintr-o copilărie, și-a ratat viitorul, lucru pe care nu l-a înțeles când era în liceu”, a spus profesoara Lorica Havrici, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”.

Cei mai mulți dintre elevii care termină anul școlar cu nota scăzută la purtare sunt sancționați pentru absențe. Conform regulamentului de organizare și funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, nota la purtare se scade cu un punct pentru fiecare 10 absențe nemotivate sau atunci când absențele nemotivate la o disciplină depășesc 10% din numărul de ore alocat disciplinei respective. Profesorii recunosc că mai închid ochii. Aplicarea regulamentului „ad litteram” ar da note cu minus în catalog, în special pentru elevii din învățământul obligatoriu, de gimnaziu și pentru cei aflați în cursul inferior de liceu, acolo unde elevii nu pot fi exmatriculați. „Cea mai mică notă la purtare de care îmi amintesc să o fi primit un elev de la noi din școală a fost nota 4. Cu nota 4 la purtare, eleva a rămas repetentă, s-a înscris, în anul următor, tot la liceul nostru și, în final, a abandonat școala”, a spus profesorul Alexandru Onel, director adjunct al Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • un coleg 10 ani ago

    multe multe minciuni. Domnilor directori nu mai mintiti doar pentru a forma o imagine pozitiva a scolilor d-voastra. Adevarul este ca pe elevi ii doare in …. de notele la purtare si spun pe fata „scade ba nota la purtare ca nu ma intereseaza”.Noi, profesorii nu mai averm nici o arma in fata micilor delicventi care vin la scoala doar ca sa „agate fete” si” sa faca bascalie”