Prima paginăNeamt

Noii aleși, validați după prezentarea cheltuielilor

Dimensiune text

Primarii și consilierii aleși duminică, 10 iunie, vor fi validați în aproximativ două săptămîni. Pînă atunci, partidele sînt obligate să facă publice rapoartele privind cheltuielile din campania electorală.

 

Noii aleși ai județului Neamț își vor prelua atribuțiile pînă la sfîrșitul acestei luni. Conform legii, biroul electoral de circumscripție, după ce validează rezultatele alegerilor în unitatea administrativ-teritorială, depune mandatele primaului și ale consilierilor locali spre validare, la Judecătorie. Validarea alegerii primarului se face în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor, în camera de consiliu a judecătoriei în a cărei rază teritorială se află comuna sau orașul, de către un judecător desemnat de președintele judecătoriei. Primarul depune jurămîntul în fața consiliului local.

Constituirea consiliilor locale se face în termen de 25 de zile de la data desfășurării alegerilor. Convocarea consilierilor locali aleși și validați în funcție se face de către prefect, în maximum cinci zile de la pronuntarea hotărîrii de validare. La ședința de constituire participă prefectul sau reprezentantul său, precum și primarul sau, după caz, candidatul declarat cîștigător la alegerile pentru funcția de primar, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată. Procedura este similară și în ceea ce-l privește pe președintele de consiliu județean, precum și pe consilierii județeni.

Pe lîngă toți acești pași, partidele politice trebuie ca, în termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor, să depună la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, pentru a putea fi validate mandatele aleșilor locali.

Potrivit legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, „candidaților declarați aleși nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condițiile legii„. Rapoartele respective se vor publica de către Autoritatea Electorală Permanentă în Monitorul Oficial al României, în termen de 30 de zile de la publicarea rezultatului alegerilor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0